Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Despre Acidul Hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță proprie organismului uman. Fillerul injectabil este obținut în laborator, este biodegradabil și se prezintă sub formă de gel clar, transparent. El funcţionează ca un burete care atrage apa pentru a creşte suportul structurilor faciale şi al ţesuturilor care şi-au pierdut din volum şi elasticitate datorită procesului de îmbătrânire.

Concentraţii mari de acid hialuronic sunt găsite în ţesuturi moi şi mai ales în jurul ochilor astfel riscul ca și corpul dvs sa nu tolereze acidul hialuronic este aproape nul.  

Această substanţă se găseşte aproape în orice organism viu. În cazul oamenilor, acţioneaza ca o reţea care transportă nutrienţi din sistemul circulator în celulele pielii. Produsele medicale de umplere (fillere) pe bază de acid hialuronic sunt indicate pentru:

  • Corectarea ridurilor;
  • Refacerea volumetriei feţei: umplere si corectarea cearcănelor, volumizarea pomeţilor, definirea liniei mandibulare, refacerea volumetrică a zonei temporale;
  • Modelarea buzelor;
  • Umplerea șanturilor nazogeniene;
  • Ridicarea colţurilor gurii;
  • Rinoplastie non-invazivă: corectarea diverselor depresiuni nazale, corectarea aspectului de nas ‘cocoșat’ , ridicarea vârfului și refacerea profilului nazal, etc.

Despre remanența Acidului Hialuronic

– Este bine sa il simțim la locul injectării sau e bine sa fie înglobat de organism?
– Ce ne dorim defapt, o consistenta naturala a buzelor sau să simțim niște depozite sub piele?
– Prefetam un rezulat nenatural care dureaza mai mult decat am vrea sau un rezultat natural 100%?

– Daca chirurgii plasticieni prefera sa injecteze doar produse de top care au si pret de achizitie mult mai mare ca restu deci profitul este mai mic de ce sa apelati la produse injectabile necunoscute sau de proasta calitate?

Injectarea buzelor

Tratamentul de augmentare și remodelare (mărire și modificare) a buzelor constă în creșterea volumului, accentuarea conturului și modificarea aspectului buzelor corectând defectele acestora prin injectarea cu acid hialuronic.

Tratamentul se poate face în cadrul primei consultații dacă pacientul dorește să urmeze procedura de injectare cu acid hialuronic. Astfel vă voi asculta dorințele dvs legate de mărirea/remodelarea buzelor, apoi vă voi expune propria părere iar împreună vom lua o decizie de comun acord în privință tratamentului necesar urmând ca acesta să fie efectuat imediat.

 Procedura se poate efectua cu anestezie topică de tip cremă anestezică sau de tip bloc (injecția cu xilină pentru blocarea temporară a receptorilor dureroși locali). Procedura de injectare cu acid hialuronic cât și anestezia nu implică durere ci doar un ușor disconfort local ce variază de la o persoana la alta.

Procedura de injectare cu acid hialuronic la nivelul buzelor poate varia de la o simplă augmentare până la o remodelare complexă a unor buze lipsite total de volum sau care prezinta asimetrii.

Aspectul final poate fi de buze naturale, ce se îmbină armonios cu trăsăturile feței pacientei sau de buze voluminoase cu aspect exotic (aceste detalii se discută în timpul consultației).

Despre simetrie, frumusețe, finețe si volum

– Cum se fac buzele acelea frumoase?
– Când punem accent pe volum și când punem pe formă?
– De ce trebuie sa mai ținem cont inafara de cea ce vedem in mass media?
– Cum facem sa NU apară “rățuște” 🦆 sau “cârnăciori” 🌭?

Injectarea ridurilor/ santurilor nazogeniene

Sanțurile nazogeniene sau nazolabiale se întind de la aripele nazale până la colțul gurii. Ele separă buza superioara de zona pomeților. De la colțurile gurii în jos, se continuă cu șanțurile melomentale (liniile de marionetă).

Evidențierea șanțurilor nazogeniene se realizează după vârsta de 30 de ani, din cauza scăderii volumului pomeților, scăderea elasticității cutanate (“căderea obrazului”) și a tonusului crescut al mușchilor feței. Mușchii de la nivelul buzei superioare și a coltului buzelor au rolul de a ridica și tracționa colțul gurii către lateral, accentuând șanțul nazogenian. Altfel, de-a lungul timpului, șanțul nazolabial se adâncește și se transformă dintr-un rid dinamic (evidențiat doar în timpul zâmbetului) într-un rid static, permanent

In urma consultației stabilim tipul de acid hialuronic necesar și cantitatea necesară. Pentru ridurile superficiale fiind necesar doar 1 ml de acid hialuronic. Pentru ridurile profunde pot fi necesare chiar și 2ml de acid hialuronic cu o vâscozitate mai mare pentru a asigura remanență îndelungată.

Această procedură se combină frecvent cu remodelarea buzelor și cu augmentarea pomeților.

Corecția șanțurilor nazolabiale nu creează dependență. Dacă pacienta nu mai dorește injectarea, pielea vă reni la forma inițială o dată cu resorbția completă a produsului.

De reținut: fiecare ședință de injectare de filler va crea o rețea de colagen propriu, ce vă umple șanțul suplimentar. Din acest motiv, se recomandă injectările succesive pentru a stimula propria piele să se regenereze.

Cum ne menținem tinere?

– Despre resorbția osoasă a oaselor orbitei și oaselor zigomatice.

– Despre resorbția “padurilor” de grăsime ale obrajilor.

– Despre motivul real pentru care apar Șanțurile Nazogeniene, Marionetă si pielea laxă de la ramul mandibulei.

Injectarea pometilor si tamplelor

Această procedură din punctul meu de vedere este prima cu care ar trebui să înceapă orice doamnă care vrea să își recapete volumul natural al feței și odată cu el să șteargă mulți ani de pe fizionomie.

Redarea volumului pomeților și tâmplelor modifică și îmbunătățesc și alte zone cum ar fi șanțurile nazogeniele și marionetele care sunt estompate și ridurile de la colțul ochilor; toată zona ochilor este întinerită.

Această procedură implică aproximativ 4 ml de acid hialuronic și este cel mai eficient combinată cu injectarea de toxină botulinică. Remanența este de aproximativ 12 luni și efectul de întinerire este garantat.

Chiar dacă după 12 luni efectele încep să dispară, după fiecare injectare există o remanenta de aproximativ 30 % din produs ceea ce înseamnă că mai mult de 3 injecatri în aceeași zonă nu sunt necesare.

Injectarea ridurilor marionete si a codurilor de bara

Când vă apropiați de vârsta de 40 de ani, pot apărea ridurile “marionetei” datorită prolabării generalizate a tegumentului.

Ridurile periorale (din jurul buzelor – “codurile de bara”) se datorează factorilor genetici, contracțiilor și relaxărilor repetate ale musculaturii, retracției gingivale, expunerii la soare, pierderii de colagen și elastina și scăderii estrogenemiei. Regiunea adiacentă buzei superioare este cea mai afectată, mai ales la fumători.

Marionetele sunt liniile care coboară de la colțurile gurii spre bărbie. Ridurile din jurul gurii îi pot face chiar și pe oamenii veseli, pozitivi în general, să arate triști sau plictisiți. O expresie facială tristă sau îngrijorată dispare când aceste linii sunt umplute cu acid hialuronic și astfel obțineți o expresie de persoană bine dispusă.

Gura este centrul atenției când interacționam cu ceilalți! Este expusă îmbătrânirii din cauza factorilor externi: soare, vânt dar și pentru că o folosim zilnic să râdem, să vorbim și să transmitem emoțîi. Fiind un element medial al feței orice modificare este ușor sesizabilă.

Din punct de vedere al rapoartelor estetice ale feței, trecerea timpului determină apariția unor riduri verticale la nivelul buzei superioare (codul de bare) mai ales la fumătoare, o cădere a colțurilor gurii și o pierdere a plenitudinii și a volumului buzelor.

Aceste efecte nedorite pot fi anulate de folosirea acidului hialuronic în această zona. Procedura este nedureroasă și rapidă. În funcție de gradul de corecție necesar pot fi necesare 1 până la 2 ml de acid hialuronic.

Injectarea nasului (rinoplastia lichida)

Rinoplastia sau rinocorecția reprezintă intervenția de chirurgie estetică prin care se modifică forma și dimensiunea nasului. Metoda chirurgicală determină modificarea definitivă a formei nasului și presupune anestezie generală și un timp mai lung de recuperare.

Modificările minore ale nasului pot beneficia de Rinoplastie cu acid hialuronic, astfel evităm neplăcerile unei proceduri chirurgicale laborioase și perioada de recuperare post operatorie. Din aceste motive tot mai mulți pacienți apelează la varianta nechirurgicala.

 Rinoplastia nechirurgicala, în schimb, este o metodă minim invazivă de modelare a nasului cu acid hialuronic. Astfel, putem corecta “cocoașe” inestetice, modifica subtil forma sau ridica vârful nasului, îmbunătățind vizibil aspectul fizic. Intervenția cu acid hialuronic este rapidă, nedureroasă, având rezultate imediate.

Post injectare zona este ușor eritematoasă (înroșită) și edematiata (umflată). Vi se va recomanda aplicarea de gheață local până la 24-48h. Masajul, efortul fizic intens, sauna și solarul sunt complet interzise în primele 48h. Această intervenție nu necesită o perioadă de recuperare îndelungată, dvs putandu-vă relua activitățile obișnuite imediat ce ați părăsit cabinetul medical.

Rezultatul final este unul natural și nu schimbă complet aspectul nasului ci doar corectează mici defecte.

Injectarea barbiei si mandibulei​

Bărbia, mandibula și pomeții de multe ori necesită refacere sau remodelare, astfel după vârstă de 35 ani scăderea grosimii și a tonicității pielii, în combinație cu subțierea stratului de țesut adipos subcutanat care susține pielea determină slăbirea și lăsarea pielii, iar treptat, gravitația începe să își lase amprenta pe chipul nostru.

În plus, după vârsta de 50 ani are loc o resorbție osoasă la nivelul pomeților și a mandibulei, iar tensiunea musculară se pierde treptat, mușchii devenind hipotoni, ceea ce contribuie la aspectul de ”față căzută”.

Se inversează astfel triunghiul tinereții (cu baza la nivelul pomeților și vârful la centrul bărbiei), transformându-se într-un triunghi denumit de esteticieni ”triunghiul bătrâneții” (cu baza în jos și vârful spre nas).

Injectarea de acid hialuronic la nivelul etajului mijlociu al feței permite refacerea volumului pierdut, redefinirea arcadei osoase și augmentarea pomeților, având un efect de lifting instantaneu.

Totodată, procedura de injectare de acid hialuronic este utilizată în augmentarea sau redefinirea bărbiei și a arcului mandibular, repere importante în estetica facială.

La bărbați o linie mandibulară puternică, bine conturată și o bărbie cu formă patrulateră conferă masculinitate trăsăturilor, iar în cazul femeilor relieful este mai delicat, cu bărbie de aspect triunghiular. Îmbătrânirea se manifestă și la acest nivel prin pierderea volumului în zonele laterală și inferioară ale bărbiei, corectabil prin injectarea de acid hialuronic.

Tratamentul presupune injectarea unei substanțe de umplere (filler) cu acid hialuronic concentrat, de ultimă generație, cu scopul de a remodela sau reface volumul facial.

Injectarea cearcanelor si ridurilor din jurul ochilor

Cearcănele reprezintă acea zonă de sub ochi care se evidențiază după vârstă de 30 de ani. O dată cu înaintarea în vârstă au loc modificări are orbitei, cu lărgirea acesteia, ale mușchilor și ligamentelor faciale astfel încât volumul zonei de sub ochi de diminuează. Pe lângă pierderea de volum, are loc și o modificare de pigment, cu schimbarea culorii cearcănelor către maroniu sau violet.

Indiferent de nivelul de stres, hidratare sau odihnă, o dată instituite, cearcănele nu se pot “repara” ci doar estompa ușor cu ajutorul măștilor și al cremelor cu acid hialuronic, iar aspectul este unul obosit, trist. Cearcănele se pot asocia cu apariția ridurilor fine din jurul ochilor, lucru care se datorează uscării pielii, expunerii la soare, fumat, dar și factorilor genetici.

Procedura oferă rezultate imediate și spectaculoase persoanelor ce au lipsa de volum în zona de sub ochi, cu o modificare minoră de pigment local. Pungile de sub ochi NU se corectează cu acid hialuronic. Ele se datorează hernierii țesutului adipos iar în acest caz blefaroplastia inferioară este opțiunea chirurgicală necesară. Pigmentul ‘maroniu’ se estompează total doar prin injectarea de acid hialuronic profund și alte substanțe cu acid hialuronic superficial destinate acestei probleme.

Rezultatul se observă imediat: șanțul lacrimal se umple și nu se mai vede delimitarea clara între zona de cearcăn și obraz. Ridurile fine și colorația maronie se diminuează, oferind luminozitate. Aspectul instant este unul de ten odihnit, proaspăt!

Pentru rejuvenarea întregii zone oculare se preferă combinarea tratamentului de corecție a cearcănelor cu eliminarea ridurilor perioculare (“laba găștii”) prin injectare de toxină botulinică.

Informatii utile despre injectarile cu acid hialuronic

CÂT TIMP DUREAZĂ?

Tratamentul este simplu și rapid efectul fiind vizibil instantaneu. Nu este necesară testarea prealabilă. În general tratamentul durează între 30 și 45 minute dar depinde de corecția pe care o doriți. 

Rezultatele obținute sunt îndelungate dar nu permanente. Durata efectului are variații individuale și depinde de mulți factori (vârstă, tipul de piele, locul injectării, stilul de viață, activitatea musculară, tehnica folosită). În general, aspectul se menține aproximativ 6 luni – 1 an cu posibilitatea de a crește în timp.

EFECTE SECUNDARE

În urma injectării, zilele următoare buzele vor fi ușor edematiate (umflate) astfel că rezultatul final îl putem observa la 5-7 zile post injectare. Există de asemenea riscul că în urma intervenției să apară pe buze mici vânătăi care începând cu a doua zi se vor putea acoperi cu fond de ten sau ruj. Efectele secundare sunt temporare și dispar în câteva zile.

CE TREBUIE SĂ FAC ÎNAINTE DE TRATAMENT?

Pacienților le recomandăm să vină odihniți și mâncați. Foarte important este că orice pacient să nu ia cu 3 – 5 zile înainte de tratament pastile antiiflamatoare, vitamine/ suplimente (nu toate vitaminele afectează însă pentru a evita orice risc de asociere este ideal să le stopați cu 3-5 zile înainte de injectare). De asemenea dacă ați avut vreun episod herpetic recomandăm tratamentul profilactic (preventiv) cu Aciclovir 400 mg/ 8h pentru 2 zile înainte și 3 zile post injectare pentru a evita o recurență a virusului.

CE TREBUIE SA FAC DUPA TRATAMENT?

Post injectare este esențial să vă hidratați, trebuie să consumați minim 2 litri de apă pe zi. Alcoolul este interzis în primele 48h post injectare deoarece deshidratează. Exercițiile fizice se pot relua la 24h post injectare cu moderație. Gheața aplicată local vă poate fi recomandată de medic ca și diverse creme ce vor fi aplicate local pentru o recuperare cât mai rapidă post injectare. În primele 48 ore nu masați zona tratată decât dacă așa ați fost instruită.

LIFTING FACIAL NECHIRURGICAL

După vârsta de 30 de ani, se modifică structurile osoase și musculare ale feței cu lărgirea orbitelor, coborârea compartimentelor grasoase ale fetei și creșterea laxității pielii. Aspectul final este unul încercănat, obosit, deshidratat.

Liftingul facial nechirurgical sau liftingul facial lichid se referă la utilizarea optimă a produselor pe bază de acid hialuronic și toxină botulinică ce vor reda volumul și conturul fetei pe care pacientul îl avea în urmă cu 10 – 20 de ani. Liftingul facial lichid implică folosirea a mai multor fiole de acid hialuronic de concentrații diferite pentru a realiza o rejuvenare facială totală.