Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Carcinomul bazocelular

Cum apare si unde?

Carcinomul bazocelular  definește o serie de leziuni canceroase care sunt alcătuite din celule bazale deteriorate sau mutante. Aceste tumori se formează în stratul exterior al pielii și apar ca niște umflături sau răni mici.

Carcinoamele bazale celulare se pot forma oriunde pe corp, cel mai des apar pe zone care sunt expuse în mod regulat la soare, cum ar fi brațele, gâtul și fața.

Celulele bazale se găsesc în cel mai adânc strat al epidermei. Se divid în mod constant pentru a înlocui celulele pielii moarte sau deteriorate aflate mai aproape de suprafața exterioară. Spre deosebire de cancerele mai agresive, carcinomul bazocelular rar se răspândește sau metastazează în alte locuri din organism.

Tratament chirurgical:

Tratamentul recomandat este de Excizie chirurgicala si trimiterea piesei la EHP.

Limita de siguranța pentru excizie variază între 3 – 6 mm peritumoral și se decide în funcție de dimensiunea tumorii, invazie Breslow, invazie ganglionară și diferențiere histopatologică. 

Ganglionii nu prezintă de obicei metastaze => nu au indicație de biopsie la pacienții fară manifestări clinice, dacă există ganglioni palpabili se biopsiaza și trimit la EHP (dacă se confirmă invazia se practică Limfadenectomie).

Cea mai frecventă localizare este pe fața (nas si buze), urechi, scalp, gat.

Cazul următor este o pacientă care a venit cu Dermatoscopie care suspiciona Carcinom bazocelular și recomandă limita de 4 mm perilezional, s-a decis acoperirea defectului cu un Lambou nazogenian, postoperator compresa de la nivelul lamboului a fost folosită pentru a nu leza lamboul cu firele de acolare pentru reconstrucția șantului nazogenian. EHP – excizie completă fară recidivă la 3 ani.

Dacă pacienta ar fi așteptat mai mult, ar fi trebuit sa recurgem la amputatie partială de narină, nu amana.