Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Xsantelasmele

Ce sunt xantelasmele si de ce apar?

Un depozit benign de grasime, colesterol, situat în dermul superficial.  Xantelasma se manifestă sub forma unor pete inestetice alb-galbui din jurul ochilor, pe pielea pleoapelor superioare și inferioare.

Apar de obicei sub forma unor insule alb-galbui, ușor supradenivelate. Sunt moi, nedureroase și au suprafață netedă cu margini bine delimitate. Odată apărute, nu dispar de la sine niciodata, ci dimpotriva, cresc lent in dimensiuni. Uneori pot să apară la mai mulți membrii ai aceleiași familii având predispoziție genetică dar mulți dintre pacienții cu xantelasme prezintă un nivel ridicat al grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride).

Xantelasmele evoluează lent si progresiv, cresc şi produc deficit estetic, acestea se măresc în pată de ulei și invadează tesuturile din jur.

Xantelasma pleoapa superioara
Xantelasme unghi intern ochi aspect pre si postop

Tratament

Tratamentul clasic este chirurgical prin excizie si sutură intradermică. Se face cu anestezie locala. Rezultatul este cu atât mai bun cu cât adresarea la medic se face mai precoce, când formațiunea are dimensiuni mici de câțiva milimetri. După operație sunt necesare două consultații pentru control postop și scoaterea firelor de sutură dacă este cazul.

Se previn xantelasmele? Nu există tratament preventiv. Daca nu se operează, xantelasmele ajung la dimensiuni impresionante iar în acest caz intervenția chirurgicală devine dificilă, uneori necesitând plastii complexe pentru acoperirea defectelor restante.

Pentru lamuriri suplimentare nu ezitați să mă contactaţi si vom stabili la o consultație cea mai potrivită conduită terapeutică.