Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Tratamentul definitiv al unghiei încarnate

Ce reprezinta unghia incarnata?

Unghia încarnată reprezinta cresterea anormala a unghiei si incastrarea acesteia in tesutul periunghial pe care il perforeaza. 

Nu este o patologie cronică de ignorat datorită durerii intense care apare la nivelul unghiei și a țesutului periunghial. Cel mai frecvent, unghia încarnată se manifestă la nivelul halucelui.

Această boală poate afecta pe oricine, de la copii până la vârstnici și de cele mai multe ori are episoade recidivante, în lipsa tratamentului adecvat.

unghie incarnata
Unghie incarnata

Cum se manifestă?

Zona de eponichium si perinichium sunt inflamateroșii, dureroase, uneori chiar transformate septic. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că unul sau ambele colțuri ale unghiei sunt inserate în țesutul moale din jurul unghiei ceea ce determină creșterea presiunii pe țesuturile din jurul unghiei, pe măsură ce inflamația continuă, apare infecția si secrețiile purulente.

De cele mai multe ori, unghia încarnată are o evoluție ciclică, cu perioade de durere și inflamație intensă, precum și perioade în care zona se calmează. Fără tratament chirurgical adecvat, evoluția este cronică și nu sunt șanse de vindecare.

Tratament

Tratamentul unghiei încarnate este 100% chirurgical. Operația se face cu anestezie locală si este nedureroasă. Se simte că degetul se umflă, se simte o ușoară tensiune, dar fără durere. 

Excizie în ic/ felie de pepene a parții laterale a unghiei prelungită proximal și la nivelul țesuturilor moi laterale și în profunzime până la periost pentru că doar așa se poate exciza complet matricea unghiala (radacina unghiei). Dupa excizie se reconstruiește pliul unghial lateral, se pansează și se imobilizează piciorul atelă gipsată. 

Acest tratament are scopul de a face unghia să crească drept, fără să mai aibă colțuri care să intre în țesutul periunghial.

NU se excizează doar colțurile unghiei, asta duce la recurențe, nu rezolvă problema! Pe moment amână pentru 2 luni simptomatologia, și în final agravează situația.

NU este suficientă îndepartarea unghiei fără matrice, rezolvă temporar problema dar aproximativ după 6 luni, problemele apar din nou.

Pentru a rezolva chirurgical corect această afecțiune, este nevoie de o consultație în care să discutăm despre alte eventuale boli asociate (DZ întârzie vindecarea) si perioada de recuperare.