Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Despre Toxina Botulinica

Injectarea cu toxină botulinică este un procedeu estetic non-invaziv care reduce sau elimină ridurile de expresie de la nivelul feţei sau a gâtului si tratează hiperhidroza.

Astăzi, pentru că oamenii au o speranţă de viaţă mult mai mare si sunt expusi la mai mulţi factori nocivi care imbatranesc tenul prematur îşi doresc ca aspectul fizic să reflecte tinereţea interioară.

Botoxul de tip A şi botoxul de tip B sunt substanţe purificate, derivate din bacteria Clostridium Botulinum. Injecţiile cu aceste substanţe blochează descarcarea de acetilcolinia de la nivelul terminaţiilor nervoase ale muşchilor, astfel generează o relaxare locală, diminuând ridurile faciale.

Informatii utile despre injectarile cu botox

Despre INJECTARE

Echimoze pot apărea dar pot fi acoperite cu ușurință cu machiaj, se recomanda aplicarea de gheață local, se remit în câteva zile. Efectul va apărea după 5 – 7 zile și durează între 3 și 6 luni în funcție de fiziologia fiecăruia. Uneori pacienții vor fi nevoiți să se întoarcă pentru retuș după 2 săptămâni daca e nevoie. Majoritatea pacienților au nevoie de 2 – 3 injectări/ an.

TEHNICA

Pacientul stă întins pe pat cu capul la unghi de 60 grade. Zona este dezinfectată. Pielea de deasupra mușchiului ce urmează să fie injectat poate fi marcată cu un marker special. Injecțiile sunt plasate în partea cu ridurile cele mai pronunțate. Mușchiul este injectat apoi se aplică putina presiune la nivelul injectării pentru a evita echimozele.

Este interzis după injectare

 • Să vă întindeți la orizontala timp de 4 ore, 
 • Să masați zona injectată pentru a nu disemnina toxina în zonele înconjurătoare,
 • Trebuie evitate mimicile puternice, exagerate o zi după injectare
 • Să luați tratament cu Antiinflamatoare prima săptămână dupa injectare

– Ce este și cum acționează?
– Unde se folosește și ce efecte obținem cu ea?
– Cum îi prelungim sau scădem longevitatea?
– NU se injecteaza in buze
– NU ne cade fata dupa ce i se duce efectul, pur si simplu revenim la normal si ridurile reincep sa apara, nu aratam mai rau ca inainte sa ne injectam ci mai rau decat aratam atunci cand efectul ei era activ.

Tratamentul cu Toxina Botulinica poate fi folosit pentru:

Ridurile de incruntare:

Ridurile care se formează între sprâncene pot fi verticale sau orizontale, ele sunt cele mai vizibile și pot să rămână pronunțate după o vârstă chiar și atunci când fața este relaxată dând un aspect “supărat” persoanei în cauză.

Sunt printre cele mai persistente și evidente riduri deoarece se formează la intersecția a 3 mușchi puternici ai feței: 

 • Mușchiul Procerus = mușchi puternic care are efectul de a trage în jos sprâncenele și se află localizat între acestea la baza nasului, el produce riduri verticale. 
 • Mușchiul Corrugator Supercilii = se întind de-a lungul sprâncenelor de o parte și de alta a frunții, are rolul de a trage sprâncenele spre linia mediană a feței, produce riduri verticale. 
 • Mușchiul Depresor Supercilii = de o parte și de alta a mușchiului Procerus, pot fi considerați că fac parte din el având același efect.
Botox Glabela
Botox frunte

Ridurile fruntii:

Ridurile frunții se localizează dintr-o parte în alta a acesteia, orizontal, pot să includă toată fruntea sau doar anumite parți ale acesteia, frecvent părțile laterale sunt izolate.

Cu vârstă sprâncenele devin mai ptozate, involuntar Mușchiul Frontalis încearcă să compenseze această ptoză stând mai mult contractat pentru a menține sprâncenele ridicate, astfel formandu-se ridurile frunții.

 • Mușchiul Frontalis = un mușchi mare care acoperă toată fruntea, este împărțit în 2 corpuri care se întâlnesc pe linia mediană și are rolul de a ridica sprâncenele astfel cauzând ridurile orizontale ale frunții.

Ridurile de expresie din unghiul extern al ochiului:

“Laba de gâscă” sunt ridurile în formă de evantai care radiază dinspre unghiul extern al ochiului, sunt accentuate în timpul zâmbetului sau a râsului.

 • Orbicularis Oculi muscle = mușchiul în formă de inel ce înconjoară ochiul, contracția sa trage marginile spre centru accentuând laba de gâscă. Injectarea se face subcutanat sub forma de papule la aproximativ 1 cm lățime de unghiul extern al ochiului.
Beautiful young woman getting botox cosmetic injection in her fa

Ridurile de la nivelul nasului:

Bunny lines sunt riduri care apar la baza nasului. Ridurile frecvent devin mai proeminente în timpul zâmbetului și pot lăsa impresia unei mimici false.

“Bunny lines” sunt susținute de contracția parții transverse a Mușchiului Nasalis. Injecțiile sunt plasate în partea de sus a nasului de o parte și de alta în zona cu cele mai pronunțate riduri. Mușchiul este injectat.

Trebuie avut grijă să nu se injecteze prea lateral sau inferior pentru a nu difuza substanța la livelul mușchiului Levator Labii Superioris Alaeque Nasi care trage în jos părțile laterale ale nasului și buza superioară în sus.

Botox nas
Botox nas

Ridicarea varfului nasului:

Procedura este relativ simplă pentru un chirurg antrenat, înainte de tratament zona ce urmează a fi injectată este acoperita cu o cremă anestezică pentru aproximativ 5-10 minute, sau se aplică gheață local.

Este injectată o cantitate mică de toxină botulinică la baza nasului in Muschiul Depressor Septi Nasi, urmând ca în 5-7 zile să se poată observa efectul maxim de ridicare al vârfului nasului.

Liniile marioneta si colturile cazute ale gurii:

Marionette lines sunt șanțuri sau riduri care pornesc de la colțurile gurii spre marginea bărbiei. Frecvent colțurile gurii sunt căzute deasemenea dând un aspect trist, dezamăgit al feței.

 • Depressor Anguli Oris = mușchiul atașat de colțurile gurii ce le trage în jos dând astfel aspectul de Linii de Marionetă. Se injectează cate un punct de o parte și de alta a gurii pe traiectul mușchiului la 1 cm deasupra marginii mandibulei și 1 cm sub unghiul gurii.

Barbia cu aspect de coaja de portocala:

Aspectul de coajă de portocală a bărbiei se înrăutățește o dată cu vârsta și cu contracția Mușchiului Mentalis.

 • Mușchiului Mentalis = mușchiul bărbiei care are rolul de a trage în sus vârful bărbiei și buza inferioară. Se fac 2 injecții de o parte și de alta a liniei mediane a bărbiei în cele 2 corpuri musculare ale mușchiului mentalis. Efectul este de relaxare a bărbiei și ușoară eversare a buzei inferioare.

Neffertiti Neck:

Nefertiti lift, sau neck lift-ing-ul, reprezintă o procedură estetică care remodelează linia maxilarului, îmbunătățind și definind zona gâtului dând un aer mai tineresc și mai plăcut.

Bustul reginei Nefertiti de la Berlin, rămâne referința principală în canonul de frumusețe feminină. Femeile știu prea bine că pielea gâtului și a decolteului, precum și dosul mâinilor trădează imediat vârsta reală (a doua și respectiv a treia “față” a femeii), iar modificările apar relativ devreme, uneori înaintea zonei feței. În plus, la persoanele care au apelat și au beneficiat de proceduri pentru fața, diferență între zonele amintite mai sus este frapantă.

Partea inferioară a musculaturii faciale precum și grăsimea locală coboară, se formează riduri orizontale pe pielea gâtului, corzile platismei verticale devin evidente si conturul inferior al feței tinde să devină rectangular

 • Mușchiului Platisma = datorită contracției sale se formează în timp ridurile gâtului și deconturarea mandibulei, acesta acoperă cea mai mare parte a gâtului anterior, și trage în jos colțurile gurii și bărbia. Blocarea platismei necesită injecții multiple de-a lungul corzilor platismale. Eliberarea tensiunii reduce ridurile și permite reconturarea bărbiei.
Botox pentru transpiratie excesiva

Transpiratie excesiva la nivelul axilelor, palmelor sau talpilor (Hiperhidroza):

Injecțiile cu botox la nivelul palmelor, tălpilor sau axilelor pot fi folosite pentru a reduce transpirația. Injecțiile se fac punctiform în derm în puncte localizate la aprox 1 cm unul de altul, aproximativ 30-40 de puncte în funcție de dimensiune.

Astfel glandele sudoripare sunt paralizate și transpirația nu mai apare deloc în zona injectată sau apare în proporție de 10% comparativ cu normalul. Se aplică anestezic local și se injectează, după 4-5 zile încep să apară rezultatele care se mențîn până la 6 luni.

În doar 30 de minute poți scapă de 6 luni de chin, haine pătate și situații stânjenitoare la muncă, la o întălnire de afaceri sau recreativă.

Mituri despre Toxina Botulinică

NU VREI SĂ IȚI FACI BOTOX ÎN BUZE PENTRU CĂ NU VEI MAI PUTEA ARTICULA CUVINTE !!!

Toxina botulinică/ Botox (nume care a rămas de la primul produs care a apărut pe piață cu toxină botulinică) este o toxină inactivată, cu singurul rol de a RELAXA musculatura, prelucrată până ajunge o substanță apoasa cu concentrația dortita în funcție de ce zona în care vă fi injectată.

Toxina botulinică

 • NU umple riduri
 • NU mărește buzele
 • NU estompează șanțurile nazogeniene
 • Nu trateaza cearcănele
 • toate acestea sunt tratate cu Acid Hialuronic

ROLUL toxinei este de a “paraliza” musculatura în care este injectată (spre deosebire de restul corpului tegumentul feței are legături directe cu musculatura de sub el), astfel obținând relaxarea ridurilor, și în cazul celor care nu sunt foarte adânci chiar dispariția lor. Practic obținem întârzierea îmbătrânirii, nimic altceva.

FAȚA INJECTATĂ CU TOXINĂ BOTULINICĂ NU DEVINE O MASCĂ INEXPRESIVĂ !

Acest lucru poate fi garantat DOAR daca ești injectat de un medic specialist Chirurg Plastician, Dermatolog sau OMF, nici o alta specializare nedicala su mai ales stomatologica nu are competente sau dreptul de a practica proceduri de injectologie ls nivelul fetei.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND DISPARE EFECTUL ?

Absolut nimic, mușchiul respectiv începe încet să își recapete forța și volumul și prin mișcările sale ridurile reapar treptat și totul revine la normal. Dacă pacientul revine la 5 – 6 luni și își menține musculatura relaxată, pe toată perioada aceasta ridurile nu vor apărea. La fel de important este faptul că pe măsură ce musculatura eate menținută relaxată aceasta ușor se hipotrofiaza și va fi nevoie de injectări la perioade mai lungi până la 9 luni pentru a obține efectul dorit,

CE TRATĂM CU TOXINA BOTULINICĂ ?

 • Ridurile de expresie de la nivelul frunții, lateralul ochilor și baza nasului,
 • Se pot ridica colțurile gurii,
 • Se pot trata axilele și palmele sau tălpile care transpiră excesiv aceasta paralizând glandele sudoripare care produc transpirația.
 • Durerile de cap pe fond muscular (multe persoane fac botox pentru tratarea migrenelor care dispar dupa tratment)

RECOMANDARI POSTINJECATRE:

 • NU incurcati Toxina Botulinica cu Acidul Hialuronic, el volumizeaza!