Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Degetul in Butoniera (boutonniere deformity)

De ce apare si cum se manifesta?

Deformarea degetului in butoniera reprezintă o deformitate a degetului caracterizată prin Flexia articulației interfalangiene proximale (AIFP) asociată cu Hiperextensia articulației interfalangiene distale (AIFD). Apare inițial datorită rupturii bandeletei centrale a aponevrozei extensoare (posttraumatic și foarte frecvent la artrita reumatoina) și contracției ligamentului oblic retinacular rezultând flexia AIFP. Datorită lipsei de tensiune în bandeletă centrala ruptă, bandeletele laterale subluxeaza volar si apare hiperextensia AIFD.

Poate fi împărțită în 3 stadii:

  1. AIFP inflamată, flectata la 10-15 grade ce poate fi extinsă complet;
  2. AIFP flectata la 30-45 grade inextensibilă sau parțial extensibilă, dar nu complet; 
  3. AIFP cu contractură în flexie inextensibilă.
deget in Butoniera
boutonniere deformity

Diagnosticarea degetului in butoniera

Examen clinic: se evaluează limitarea flexiei și extensiei active și pasive la nivelul articulațiilor metacarpofalangiene (AMF), AIFP și AIFD. 

În cazul în care AIFP este blocată în flexie complet se efectuează Rx pentru a vizualiza stare articulației care poate fi compromisă în stadiile avansate ale bolii. 

În cazul în care deformitatea a apărut după un traumatism acut trebuiesc suspectate ruptura bandeletei centrale (imposibilitatea extensiei AIFP cu AMF în extensie), a ligamentelor  colaterale (imposibilitatea extensiei pasive a AIFP poate sugera blocarea lig colaterale la nivelul capului F1, trebuie Rx pentru a exclude luxația sau fractura) și a ligamentului triangular (imposibilitatea extensiei AIFP cu AMF flectate/ daca AIFP este extins pasiv, poate fi menținut activ dar nu poate fi extins activ).

Tratament

  • In stadiu acut, posttraumatic, dacă prezentarea la medic este în primele 24 ore de la traumatism se poate tenta imobilizarea degetului pentru 3 săptămâni în ușoară hiperextensie pentru a permite vindecarea cu limitarea exercițiilor fizice și ridicării de greutăți cu mâna implicată timp de 4-6 luni.
  • In stadiul cronic, dacă prezentarea la medic este tardivă se practică tratament chirurgical care poate fi realizat în 2 moduri în fuctie de calitatea bandeletei centrale restante:

Foarte important este că dacă degetul este blocat în flexie NU se intervine chirurgical, întăi se recapătă laxitatea ligamentelor și mobilitatea articulațiilor apoi se intervine chirurgical.

Imobilizare butoniera

Tratament chirurgical

Expunerea aparatului extensor pentru vizualizarea și repararea sa chirurgicală poate fi făcută printr-un “S italic” pe fața dorsală a degetului proiectat deasupra AIFP dar care implica F1 și F2.

  • Dacă bandeleta centrală este prezentă și are o grosime suficientă se practică reversarea acesteia și sutura capătului proximal la cel distal, fară a fi detașată complet in zona mijlocie de bandeletele laterale, această tehnică reface continuitatea acesteia, proximal de unde a fost ricicat capătul se suturează părțile mediale a bandeletelor laterale una de alta pentru stabilitate.
  • Dacă bandeleta centrală are o grosime insuficientă se incizează bandeletele laterale pe jumătate în lungul acestora aproximativ 1,5 cm și jumătățile mediale se suturează una la alta și proximal și distal la bandeleta centrală restantă astfel reconstruind-o.

Cazul prezentat mai jos, este un pacient care s-a prezentat tardiv după o plagă tăiată de fată dorsală AIFP neglijată, la prezentare pacientul prezenta articlulatia AIFP blocată în flexie și AIFD mobilă dar în hiperextensie în repaos. I s-a aplicat o atela în hiperextensie la nivelul AIFP cu recomandarea de flexie extensie activă și pasivă AIFD pe toată perioada imobilizariii pentru a recăpăta laxitatea și lungimea bandeletelor laterale care erau scurtate. După ce s-a îndreptat mecanic articulația și am recăpătat capacitatea de flexie extensie activă a ambelor aticulatii s-a intervenit chirurgical și s-a practicat reflectarea bandeletei centrale restante cu solidarizarea bandeleteleor laterale, s-a menținut degetul pe atela încă 4 săptămâni pentru a permite vindecarea aparatului extensor reconstruit și apoi s-a îndrumat la FKT. Rezultate satisfăcătoare, fară contracție AIFP sau limitatea extensiei la nivelul AIFP sau AIFD.

Postoperator

 Postoperator: imobilizare 4 săptămâni și 2 noaptea, firele se suprimă la 14 zile, FKT se începe după a3-a săptămână pasiv.