Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Lipomul

Ce este si de ce apare lipomul?

Cea mai frecventă tumoră benignă a ţesutului subcutanat, întâlnita la 2,1% din populație. Lipomul este format din celule adipoase şi are mărime variabilă, este situat in ţesutul celular subcutanat/ adipos și se localizează frecvent la nivelul trunchiului sau gâtului, dar poate apărea oriunde la nivelul corpului.

De ce apar lipoamele? Majoritatea cazurilor sunt transmise genetic dar pot aparea si de novo dupa traumatisme. Nu în ultimul rând, lipoamele se poat asocia cu dislipidemie (metabolismul grăsimilor – trigliceride, colesterol), cu rezistenţa la insulină și cu DZ tip 2.

Lipom torace anterior - Excizie + EHP

Cum arata?

Caracteristici: Lipomul de obicei este mic 1/ 2 – 3 cm (dar pot fi şi cazuri > 10 cm), nedureros, se simte la palparea tegumentului. Este mobil, are o consistenţă moale și rămâne mult timp de aceeaşi mărime/ creşte foarte lent. Tegumentul care îl acoperă este normal şi nu aderă la tumoră.

     Lipomul poate sa apara sub mai multe forme clinice, cele mai importante sunt:

  • Lipomul solitar – unic, prezintă diferite localizări şi dimensiuni. Din punct de vedere histopatologic pot fi angiolipoame sau hibernoame;
  • Lipomul multiplu – număr crescut de lipoame, apărute odată/ succesiv, pot fi idiopatice (nu se cunoaşte cauza) sau secundare (pot apărea după naştere, slăbire rapidă, puseu de reumatism acut, traumatisme sau se asociază cu hipercolesterolemia)
  • Lipomatozele reprezintă lipoame multiple dispuse aproximativ simetric, asociate cu diverse sindroame:
    1. Adenolipomatoza cervicală (ceafa de bizon) prezintă depuneri de grăsime pe părţile laterale ale gâtului, sub bărbie şi ceafă. Mai pot exista depuneri şi în partea superioară a trunchiului, dar şi lipoame izolate în alte regiuni ale corpului. În multe cazuri se asociază cu obezitate şi e mai des intalnită la bărbaţi;
    2. Boala Dercum (neurolipomatoza dureroasă) se manifestă cu obezitate asociată cu mase grăsoase subcutanate, dureroase spontan şi la palpare. Aceste mase adipoase pot fi prezente în orice zonă a corpului, dar nu apar în zona feţei, gâtului, mâinilor, picioarelor şi spaţiilor interarticulare. E mai des intalnită la femeile obeze în preajma menopauzei.

Depistare si Diagnostic Difetential

Metode de diagnostic: diagnosticul se stabileşte în general in urma aspectului clinic, rareori, pentru cazurile cu localizare mai profundă e necesară o ecografie de părţi moi. Examenul histopatologic pune diagnosticul de certitudine după excizia tumorii sau biopsie-aspiraţie dacă se suspectează o altă natură a formaţiunii tumorale.
 

Diagnosticul diferenţial se face cu: 

  • chistul sebaceu sau epidermoid; 
  • adenopatiile (ganglioni măriţi);
  • neurofibromatoza (afecţiune în care apar formaţiuni tumorale cutanate superficiale şi profunde = neurofibroame, alături de pete de culoarea cafelei cu lapte, dar şi manifestări neurologice, viscerale, osoase şi oculare);
  • metastaze subcutanate; 
  • paniculite (inflamaţii ale ţesutului subcutanat), 
  • Liposarcomul (tumoră malignă a țesutului grăsos).

Tratament si Prognostic

Evoluţie și prognostic: Nu exista un tratament pentru prevenirea apariţiei sau creşterii lor, lipoamele pot creşte în dimensiuni, pot deveni dureroase sau sensibile, pot interveni în mişcare sau în funcţionalitatea unei articulatii, cazuri când e necesară excizia lor chirurgicală.

Tratamentul cel mai sigur este cel chirurgical – excizie chirurgicală cu îndepărtarea lipomului şi sutură + trimiterea piesei la EHP, mai ales atunci când lipomul devine dureros, creşte în dimensiuni, devine neplăcut estetic sau deranjează. Lipomul se poate elimina si prin alte metode: lipoaspiraţie – extragerea depozitelor de grăsime cu ajutorul unor canule speciale, prin mici incizii care nu lasă cicatrici vizibile; lipoliză – injectarea la nivelul lipomului a unor substanţe lipolitice care duc la dizolvarea adipocitelor în câteva saptămâni, dar acesta nu este eficient pentru lipoame mai mari de 1 cm.