Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Tumori vasculare

malformatie vasculara
tumora vasculara

Ce sunt si cum arata tumorile vasculare?

Hemangiomul sau Hemangiomul infantil (involuează cu timpul) e o aglomerare de vase de sânge suplimentare, crescute anormal. Această afecțiune este cea mai des întâlnită tumoră benignă din copilărie (apare la aproximativ 10 – 12% dintre nou-născuți, la prematuri și în sarcinile gemelare)

Malformațiile vasculare rezulta din structuri vasculare anormale atat ca dimensiune cat si ca numar. Aceste malformatii vasculare se manifesta de obicei ca si „semne din nastere” (cresc cu timpul, nu involuează niciodată) sunt descrise dupa componentul dominant si anume limfatice/ arterio venoase/ venoase/ capilare.

Examenul clinic se orientează in jurul tegumentului supraiacent, implicarea lui in tumoră, textura țesutului subcutanat (compresibil/ dur), modificarea in funcție de poziționarea mainii, prezența trilului.

Imagistica 

  • Rx util doar pentru identificarea fleboliților (calcificari ale tombilor venoși în Malformații Venoase)
  • Doppler (face diferența între Malformații Limfatice și Fistula Arterio-Venoasă)
  • RMN determină localizarea și extensia leziunii.

Tratament:

Important! De primă intenție este tratamentul nechirurgical: compresie, elevație, aspirina, scleroterapie (cu excepția cazurilor de sângerare acuta sau ischemie de membru)

Excizia este indicata atunci când apare durere permanentă, ulcerația tegumentului, sangerare, compresie nerv, infecție, impotență functională sau ischemie de membru. 

Tratament chirurgical cu bloc axilar. Incizia trebuie plasată în așa fel încât să existe abord și etalarea tumorii cât mai bună, lamboul cutanat e ridicat pentru a expune tumora, țesuturile înconjurătoare sunt identificate și protejate (ex: nerv), tumora este izolată cu grija și excizată, hemostază, montare tub de dren, excizie margini tegument dacă sunt în exces, sutură tegumentară.

Postoperator:

Imobilizare 2 săptămâni, suprimare fire la 14 zile cu reluarea mișcărilor active și pasive.

O formațiune tumorală subcutanată de natură vasculară poate fi confundată cu tumori benigne, nepericuloase dar nu are rost să riscăm, vino la o consultatie și afla ce e acolo!