Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Tratamentul cicatricilor inestetice

Cand poate fi aplicat tratamentul chirurgical?

Foarte important este că tratamentul chirurgical va fi aplicat doar după încetarea procesului de cicatrizare și anume la 9 luni de la apariția cicatricii. 

In ce consta tratamentul unei cicatrici inestetice?

Gama de intervenții ce pot fi aplicate cicatricilor sunt numeroase, adaptandu-se la particularitățile fiecărui caz în parte, în funcție de aspectul cicatricii, localizarea, profunzimea, vechimea, modul in care a aparut și culoarea. Printre aceste metode se enumeră:

Cicatrice Postoperatorie

Excizia si Sutura simplă

Este posibilă atunci când îndepărtarea chirurgicală a cicatricii nu generează un defect de tegument sau aceasta nu avea efect de tracțiune asupra altei structuri (ex: buză, nas, ochi, axilă, pliu interdigital). Este indicată pentru cicatrici mici, localizate în zone cu laxitate tegumentară sau care nu trec dintr-o regiune a feței în alta (trebuiesc intrerupte). 

Daca cicatricea este mica dar are efect de tractiune se efectueaza excizie dar se intrecupe cu un lambou in Z la nivelul de maxima tensiune.

Expanderul tisular

Este un balonaș de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se implantează sub tegumentul adiacent unei cicatrici întinse și se “umflă” în etape, cu ser fiziologic, creindu-se astfel un surplus de tegument în vecinătatea cicatricii fară de care nu s-ar putea acoperi defectul rămas după excizia acesteia.

O atfel de intervenție, asigură un rezultat postoperator optim dar are dezavantajul unui tratament de durată, ce presupune două etape chirurgicale (introducere expander, excizie cicatrice + expander și acoperirea defectului).

Expandere Tisulare

Transplantul de piele în care este folosită:

  • grefă de piele libera toată grosimea PLTG recoltată cu Bisturiul (dacă defectul este mai mic sau pe față, în special în cazul în care retractile sunt localizate pe zone de mare mobilitate sau de presiune precum regiunea cervicală, mâini, palme sau zone articulare).
  • plastie cu piele liberă despicată PPLD recoltată cu Electrodermatomul (indicat ptr tratamentul cicatricilor întinse în suprafață, aplicandu-se perpendicular pe axul lung al corpului).

Se pot aplica o serie de metode de modelare a viitoarei cicatrici, precum creme pentru masajul acestora, geluri pe bază de silicon, plasturi de silicon, etc.

Injectii intracicatriciale cu Coerticosteroizi intraoperator după excizia unei cicatrici sau la persoane cunoscute cu predispoziție și ulterior incă 4 sedințe la intervalele stabilite.

Cicatricile pot reprezenta un stigmat pe viața, creând un prejudiciu estetic important, sursa unor importante complexe psihice. Uneori alaturi de prejudiciul estetic, pot crea si un prejudiciu funcțional important (cicatricile dispuse în zone cu importanță funcțională deosebită, precum comisura bucală, pleoapele, mâinile, regiunea cervicală, axila sau regiunile articulare).

Exista soluții numeroase atât pentru prevenirea cât și pentru tratamentul lor, cele mai potrivite le vom alege împreună la consultație!