Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Arsuri cutanate

Ce este o leziune de arsura?

Arsura reprezintă o leziune evolutivă, acest lucru însemnând că dacă nu este tratată corect aceasta poate să se aprofundeze/ agraveze.

Arsurile sunt de mai multe tipuri:

 • Termice (apar in urma contactului cu o flacara sau cu o suprafata incinsa – arsuri de contact)
 • Electrice (apar in urma trecerii curentului electric prin tesuturi si sunt afectate teuturile pe tot parcursul curentului electric nu doar in zona de suprafata unde este vizibil, necesita internare, consult cardiologic si supraveghere continua)
 • Arsurile de cai respiratorii (apar in urma unei explozii in spatiu inchis, necesita internare, conectarea la un aparat de oxigen si supraveghere continua)

Leziunea de arsura nu trebuie ignorată sau tratată după sfaturi primite la farmacie în urma unei descriei, este nevoie de consultul unui chirurg plastician pentru a stabili gradul și tratamentul care este diferit în funcție de profunzime.

Arsura copil
Grade arsuri

Gradele arsurilor sunt:

 • Gradul I este cel mai superficial, în care este implicat doar epidermul, așa numita arsură solară, care se vindecă singură sau cu ajutorul unor unguente topice speciale recomandate de doctor (Nu galbenele).
 • Gradul II atinge dermul la un nivel mai superficial Gradul IIA care este o arsură vindecabilă cu pansamente specializate și debreidare în 10-14 zile, și Gradul IIB care implică aproape tot dermul, se vindecă mult mai greu, lasă cicatrici și e posibil să necesite grefare (atunci când arsura a ajuns la nivelul foliculor și stratului germinativ – stratul care formează pielea, dacă acesta a fost ars, vindecare nu va putea fi dirijată cu unguente).
 • Gradul III care implica toată grosimea pielii, se vindecă doar cu grefă de piele, mereu cu cicatrici și necesită internare.

La oricare din aceste grade pot fi asociate arsurile de cai aeriene care complica si gradele mici, prezentarea in urgenta pentru internare si monitorizare fiind obligatorie!

grade arsuri

Ce trebuie făcut când suferim o arsurăde gradul 1?

Arsura solară: apare dupa expunere indelulgata la soare in intervalul orar necorespunzator si anume 11 – 15. Radiatiile UV din aceasta perioada sunt mult mai puternice si prin arsura de gradul I pe care o realizeaza cresc si riscul aparitiei cancerului de piele.

Dupa o astfel de arsura pacientul trebuie sa se hidrateze intens, se pot aplica local Oximed spray sau Bepanthen unguent, este recomandata o alimentație hiperproteică si evitarea completă a expunerii solare in urmatoarele 3 – 5 zile.

arsura gradul 1
arsura apa rece si sapun

Ce trebuie făcut când suferim o arsură de gradul 2?

Grad IIA/ IIB (arsură prin flacără, ulei încins, arsură de contact cu plita încinsă sau alt obiect): primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa stati cu zona arsa sub apa rece (doar in primele 10 – 15 minute are efect aceasta actiue), ulterior se spala zona arsa cu apa si sapun si se bandajeaza cu comprese curate.

Dupa toate astea pacientul trebuie sa mearga catre un specialist de chirurgie plastica pentru ca genul acesta de arsura trebuie debridata si nici o alta specializare nu are competențe în tratamentul arsurilor. Dacă arsura nu este debridata corect și nu îi este aplicat tratamentul potrivit aceasta poate să se aprofundeze devenind din gradul IIA – IIB.

Nu se aplică orice unguent, fară debridare adecvată aplicarea oricărui unguent este ineficientă și chiar nocivă. Pacientul tebuie să se hidrateze adecvat și să se alimenteze hiperproteic.

Pe lângă debridare, pansamente, tratament topic și medicamentos este posibil să fie necesară și imobilizarea unei anumite zone a corpului în cazul în care arsura este la nivelul mâinilor (cel mai frecvent).

Pentru suprafețe întinse > 10% SC și arsurile parțiale ale dermului necesită internare pentru reechilibrare hidroelectrolotica și prevenția infecției arsurii.

Arsura din imagine a fost de grad IIA si partial IIB si a fost tratata fara internare prin epitelizare dirijata, pansamente si debridare zilnica in primele 7 zile si aplicare de unguente cicatrizante pana la 9 luni dupa vindecarea arsurii. rezultatele sunt ideale.

Nu se aplica pe arsura:

 • Galbenus de ou
 • Bulion
 • Miere
 • Ceai de tei sau pelin
 • Nimic altceva din camara sau bucatarie

Ce trebuie făcut când suferim o arsură de gradul 3?

Arsura toata grosimea este o arsură ce implică tot tegumentul: acest tip de arsură este o urgență chirurgicală și necesită cel mai frecvent internare și tratament injectabil pentru a evita infecția și pentru reechilibrare hidroelectrolitica.

Aceasta arsura apare in urma: contactului indelungat cu flacara (poate asocia arsuri de cai aeriene), cu suprafete incinse (poate asocia fracturi aparute in urma unor traumatisme) sau poate sa apara in urma electrocutiilor (poate asocia tulburari de ritm cardiace)

Tratamentul local este mai complex necesitand grefare pentru a acoperi zonele arse și epitelizare dirijată unde este posibil.

Diagrama grade arsuri
Arsură mână

Ce arsuri pot fi tratate in clinica noastra?

În domeniul privat putem acoperi o gamă larga de arsuri dar avem anumite limitări, tratăm cu succes arsurile de Grad I, IIA și B max 10% SC, cu pansamente, topice locale și controlul cicatricii. 
Putem continua tratamentul arsurilor ce se intind pe suprafete mai mari dupa ce acestea au fost externate din spital.

Orice arsură trebuie consultată de un chirurg plastician, nu contează gradul sau întinderea acesteia.