Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana
Arsura reprezintă o leziune evolutivă, acest lucru însemnând că dacă nu este tratată corect aceasta poate să se aprofundeze/ agraveze.
Arsurile sunt de mai multe tipuri:
Leziunea de arsura nu trebuie ignorată sau tratată după sfaturi primite la farmacie în urma unei descriei, este nevoie de consultul unui chirurg plastician pentru a stabili gradul și tratamentul care este diferit în funcție de profunzime.
La oricare din aceste grade pot fi asociate arsurile de cai aeriene care complica si gradele mici, prezentarea in urgenta pentru internare si monitorizare fiind obligatorie!
Arsura solară: apare dupa expunere indelulgata la soare in intervalul orar necorespunzator si anume 11 – 15. Radiatiile UV din aceasta perioada sunt mult mai puternice si prin arsura de gradul I pe care o realizeaza cresc si riscul aparitiei cancerului de piele.
Dupa o astfel de arsura pacientul trebuie sa se hidrateze intens, se pot aplica local Oximed spray sau Bepanthen unguent, este recomandata o alimentație hiperproteică si evitarea completă a expunerii solare in urmatoarele 3 – 5 zile.
Grad IIA/ IIB (arsură prin flacără, ulei încins, arsură de contact cu plita încinsă sau alt obiect): primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa stati cu zona arsa sub apa rece (doar in primele 10 – 15 minute are efect aceasta actiue), ulterior se spala zona arsa cu apa si sapun si se bandajeaza cu comprese curate.
Dupa toate astea pacientul trebuie sa mearga catre un specialist de chirurgie plastica pentru ca genul acesta de arsura trebuie debridata si nici o alta specializare nu are competențe în tratamentul arsurilor. Dacă arsura nu este debridata corect și nu îi este aplicat tratamentul potrivit aceasta poate să se aprofundeze devenind din gradul IIA – IIB.
Nu se aplică orice unguent, fară debridare adecvată aplicarea oricărui unguent este ineficientă și chiar nocivă. Pacientul tebuie să se hidrateze adecvat și să se alimenteze hiperproteic.
Pe lângă debridare, pansamente, tratament topic și medicamentos este posibil să fie necesară și imobilizarea unei anumite zone a corpului în cazul în care arsura este la nivelul mâinilor (cel mai frecvent).
Pentru suprafețe întinse > 10% SC și arsurile parțiale ale dermului necesită internare pentru reechilibrare hidroelectrolotica și prevenția infecției arsurii.
Arsura din imagine a fost de grad IIA si partial IIB si a fost tratata fara internare prin epitelizare dirijata, pansamente si debridare zilnica in primele 7 zile si aplicare de unguente cicatrizante pana la 9 luni dupa vindecarea arsurii. rezultatele sunt ideale.
Nu se aplica pe arsura:
Arsura toata grosimea este o arsură ce implică tot tegumentul: acest tip de arsură este o urgență chirurgicală și necesită cel mai frecvent internare și tratament injectabil pentru a evita infecția și pentru reechilibrare hidroelectrolitica.
Aceasta arsura apare in urma: contactului indelungat cu flacara (poate asocia arsuri de cai aeriene), cu suprafete incinse (poate asocia fracturi aparute in urma unor traumatisme) sau poate sa apara in urma electrocutiilor (poate asocia tulburari de ritm cardiace)
Tratamentul local este mai complex necesitand grefare pentru a acoperi zonele arse și epitelizare dirijată unde este posibil.
Orice arsură trebuie consultată de un chirurg plastician, nu contează gradul sau întinderea acesteia.