Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Tumora cu celule gigante a tecii tendinoase

Ce este si unde apare?

Tumora cu celule gigante ale tecilor tendinoase apare la nivelul mâinii, în degete şi este compusă din histiocite cu hemosiderină, macrofage spumoase şi celule gigante multinucleate. 

Clinic: ca frecvență este pe locul 3 în tumorile mâinii. Poate să cuprindă toate țesuturile de pe fata volară și dorsală a mâinii și degetului. Cel mai frecvent apare la nivelul articulației distale a indexului. Crește încet și foarte rar penetrează tegumentul care o acoperă. Foarte rar poate să invadeze osul și articulația adiacenta caz în care se suspicioneaza o tumoră malignă. Nu se asociază cu trauma locală sau fracturi ci cu artrita reumatoidă.

Localizarea leziunii este cel mai fracvent pe fața volară a articulației distale a degetului (67%). Poate să invadeze pachetul vasculonervos, tendonul si ligamentele colaterale.

Cum o diagnosticam si cand o excizam?

Imagistica: Rx dacă se suspectează o masă malignă sau invazie osoasă. RMN descrie cel mai bine dar nu se folosește de rutină. 

Frecvent confundată cu chistul mucos si chistul sinovial. Diferențe? Consistentă mai dură și la transiluminare aspectul tumoral nu lichidian.

Când operăm?

  • Masă tumorală asociată de durere, furnicături, amorțeli
  • Deformitatea zonei cu afectarea mișcărilor articulației respective
  • Iși modifică dimensiunea, forma și caracterul sau 
  • Oferă suspiciunine pentru malignitate

Tratament:

Intervenția Chirurgicală: cu AL, incizie Bruner in zig zag adiacentă tumorii. PVN este localizat proximal și distal de tumoră și disecat de aceasta. Tumora se disecă de pe tendon cu ajutorul unui elevator FREER. Indepărtarea tuturor țesuturilor înconjurătoare adiacente tumorii și excizia completă a aceateia. Hemostază, sutură tegument cu 4.0 neresorbabil, pansament. Piesa se trimite la EHP.

Postoperator:

Postoperator: La 3 zile se scoate pansamentul și se încep mișcările active și pasive ale articulației. Firele se scot la 14 zile. 

Rata de recurența de 5 – 50% mai frecvent la tumorile care au tendința de invazie osoasă și tendinoasa cu o rată lentă de creștere.

Prezentarea din timp la o consultație pentru excizia acestei formațiuni face operația mai ușoară și pentru pacient și pentru chirurg, vă aștept!