Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Cum se face examenul clinic pentru formațiunile tumorale cutanate?

Se controlează tegumentul pacientului pe toată suprafata corpului și se notează toate leziunile cu aspect suspicios de malignitate sau cele în curs de evoluție. Se notează:

  • dimensiuni
  • culoare
  • existența ulcerațiilor
  • aderența la planurile inconjuratoare

Pentru examenul clinic al mâinii se evaluează:

  • statusul neurovascular
  • mobilitatea activă a fiecarei articulații.
  • mobilitatea pasivă a fiecarei articulatii

Se palpează stațiile ganglionare pentru:

  • mână (cot și axilă)
  • cap (submandibulari, mentonieri, nucali și paracervicali)
  • membrul inferior (fosa poplitee și inghinali)

Semne de metastazare la distanță (scădere în greutate, durere osoasă, hepatomegalie) sunt investivate cu ajutorul:

  • Analizelor sgv (HLG, coagulare, TGO, TGP, glicemie, uree, creatinină și specifice în funcție de supiciune).
  • Imagistic (Rx F + P; RMN pentru suspiciune de invazie sau CT pentru suspiciune de invazie si metastaze osoase)
  • Angigrafia membrului este utilă pentru documentarea invaziei vasculare și în cazul documentației pentru reconstrucție cu lambou.

Dermatoscopia preoperatorie pentru indicație mai precisă legată de limitele exciziei chirurgicale.

Examenul Histopatologic postoperator pentru confirmarea sau infirmarea exciziei complete.

NU AȘTEPTAȚI SĂ CREASCĂ ÎN DIMENSIUN! verificați orice formațiune tumorală suspectă la un consult.

Formatiunile tumorale suspecte trebuie operate sau nu?

Mit Fals

Vreau sa încep prin a distruge mitul FALS: DACA MA OPEREZ FAC CANCER, acesta fiind bazat pe o teorie de acum 50 de ani ce nu are în spate știință sau cercetare medicală ci vorbe din popor.

Persoanele care iși traumatizau formțiunile tumorale fără manifestare până în momentul reapectiv observau că acestea cresc în dimensiuni sau devin agresive prin invazie locală, același lucru se întâmplă și în urma exciziilor incomplete (care nu puteau fi verificate ca în prezent).

În zilele noastre NU mai există incertitudine deoarece dupa fiecare excizie chirurgicala a unei formațiuni tumorale, care se face în limite oncologice de siguranță, aceasta se trimite la examen histopatologic care va spune 100%:

Formațiunile tumorale cu aspect nefiresc, ca cele din poze, sau cele care au aspect de “alunită” dar și-au modificat conturul, forma, culoarea și dimensiunea trebuie EXCIZATE CHIRURGICAL

NU se apelează la cauterizare, crioterapie sau laser pentru aceste formatiuni cu potențial malign! Pentru că am stabilit deja că o traumă le poate transforma maling sau accelera agresivitatea și pentru că ceva ars nu poate fi trimis la examen histopatologic.

Nu neglijați nici o formațiune tumorală care vă atrage atenția, veniți la un consult sa o verificăm împreuna si la nevoie sa o excizăm si să scapăm de orice pericol!

Tumori maligane la nivelul mâinii/ capului/ corpului 

Scopul tratamentului

Este de excizie completă cu conservarea funcției și aspectului. Excizia se face cu margini de siguranță și e urmată de EHP.

trebuie excizata

Orice formațiune tumorală care își modifică dimensiunea, conturul sau prezintă manifestari (durere, secreții, sângerare).

Nu exista nici un motiv

Pentru care să credeți că dacă operați o astfel de formațiune o să faceți cancer. Această formațiune cu manifestări clinice cel mai probabil este deja un carcinom cutanat și trebuie îndepartată cât mai complet și cât mai repede !

prezentarea la medic se face din timp

Cu cât tumora este mai mica si prezentarea la medic este mai din timp cu atât interventia chirurgicală va fi mai eficientă și mai usor de realizat cu anestezie locală/ dar dacă tumora atinge dimensiuni prea mari pentru îndepartarea ei va fi necesară intervenția cu anestezie generală și pentru acoperirea defectului restant va trebui să se recurgă la transplant de piele sau lambouri cutanate de vecinătate sau de la distanță. 

 

 

Cazul următor demonstrează diferență dintre laxitatea tegumentului în diverse zone ale corpului ale aceluiași individ și diferența dintre o tumoră închisă la sutură și un defect care a necesitat acoperie cu un Lambou fasciocutan de transpoziție Limberg. EHP a decelat Carcinom Bazocelular, excizie completă, fără recidivă la 3 ani