Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Chistul mucoid al degetului

Ce este si de ce apare Chistul Mucoid?

Apare atunci când țesutul conjunctiv de la nivelul articulatiei degenerează, acesta conține colagen, o proteină care se colectează în niște saci mici cu lichid clar, lipicios. 

De obicei la nivelul articulației interfalangiene distale din cauza miscarilor si microtraumatismelor repetate si cel mai frecvent la pacienții cu osteoartrita.

Cum se manifesta si unde apare Chistul Mucoid?

Clinic se examinează dimensiunile, densitatea si localizarea formațiunii, se verifică dacă e plină cu lichid/ masă tumorală prin trasiluminare, se verifică prin Rx articulația de osteofite, dacă există durere, artrită și deformare se vă practica artrodeză.

Localizare: pe bordul feței dorsale a bazei falangei distale, la marginea pliului cutanat adiacent acesteia, chistul are conexiune cu articulația de o parte sau alta a tendonului extensor, creste încet și poate eroda tegumentul sau matricea unghială

Tratament recomandat:

Când le operăm? 

  • cauzează durere,
  • diformități unghiale,
  • ulcerația pielii,
  • suspiciune pentru malignitate.

Interventia chirurgicala: cu anestezie locală, incizie eliptică în jurul chistului său tegumentului macetat prelungită proximal, defectul se închide cu ajutorul unui lambou rotat avansat de la nivelul F2. Daca teg supraiacent e normal se practică incizie orizontală cu sutură directă la nivelul articulației în pliul tegumentar.

Aceeași articulație poate avea și osteofite/ mai multe chisturi ce se pot afla în spatele tendonului. Se ridică și se retractă tendonul extensor, se disecă chistul până la nivelul articulației, lig colateral și capsula articulară aderente se excizează în bloc cu chistul și se înlătură împreună cu osteofitele. Lamboul rotat se avansează să acopere defectul și articulația urmat de sutura tegumentului cu fire separate.

Chist Mucos excizat + EHP
Lambou rotat avansat pentru acoperire defect

Postoperator:

Imobilizare AIFD 5 – 7 zile daca nu a fost nevoie de lambou rotat, pacientul reluare mișcările active și pasive după înlăturarea atelei. Suprimarea firelor se face la 14 zile.

Desi este o formațiune de dimensiuni mici, poate afecta funcționalitatea degetului prin invazia articulației interfalangiene distale care dă forță degetului, miscarile fine fiind controlate de articulația interfalangiană proximală, vino la o consultație si scapă de grijă!