Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Schwanomul

Ce este si unde poate aparea?

Schwanomul este o tumoră benignă a tecii nervului cu manifestri ce variază mult, de la o tumoră subcutanată nedureroasă ce poate fi frecvent confundată cu un chist și diagnosticată intraoperator datorita lipsei de simptome, până la manifestări clinice cum sunt deficite neurologice de tip hipoestezie, durere neuropata sau disfuncție motorie.

Clinic: apare cel mai frecvent pe fața volară a membrului superior (în teritoriul de distribuție a nervilor Median, Ulnar, Radial). Poate aparea oriunde in corp la nivelul nervilor periferici.

Cum poate fi diagnosticat?

Semnul Tinel = tehnică folosită pentru a identifica patologii nervoase, practicată prin percuția supraiacenta nervului urmată de senzație de furnicături/ înțepături în teritoriul de distribuție.

Imagistic: RMNul detectează originea tumorii și relația ei cu țesuturile înconjurătoare dar nu poate diferenția tumorile benigne de cele maligne, pentru asta se practică EHP după excizie.

Tratament

Intervenția chirurgicală se realizează cu AG, se folosesc instrumente de microchirurgie și lupe chirurgicale sau microscop. Incizia se proiectează deasupra tumorii în așa fel să expună tumora și proximal și distal de ea cca 1 cm, se disecă și protejează vasele adiacente ce însoțesc frecvent vervii.

Schwanomul e îndepărtat și disecat complet de nerv (daca nu se poate diseca se excizează o porțiune de nerv cu tot cu tumora).

Pentru defecte < 1 cm se practică neurorafie directă/ pentru defecte > 1 cm se recurge la grefă nervoasă/ grefon vascular plombat cu țesut muscular/ conductori nv pentru a nu sutura nervul în tensiune. Hemostază, sutură tegument, imobilizare cu mișcări pasive la fiecare control.

Postoperator

Suturile și atela se suprimă la 14 zile și se începe FKT în cazul în care nu s-a precticat neurorafie/ grefă, dacă a fost necesară neurorafia se suprimă atela la 21 zile și se începe FKT + electrostimulare nervoasă. Poate exista deficit neurologic postoperator! Se instituie tratament medicamentos cu vitamina B între 3 pana la 9 luni în funcție de recuperarea motorie și senzitivă.

Personal consider că nervii sunt cea mai importantă componentă a mâinii și fară ca ei să funcționeze normal nici o altă structură nu își are sensul. Vă aștept la consultație la cele mai mici simptome!