Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Deget in ciocan (Mallet Finger)

De ce apare si cate stadii are Degetul in ciocan?

Reprezintă întreruperea inserției aponevrozei extensoare (AE) soldată cu incapacitatea extensiei falangei distale a degetului afectat.

Stadii deget in ciocan:

  1. Leziune inchisa (avulsia aponevrozei extensoare)
  2. Leziune deschisa (penetrarea tegumentului si a aponevrozei extensoare, apare in urma plagilor taiate cel mai frecvent)
  3. Leziune deschisa (tegumentul prezinta lipsa de substanta, tendonul este dilacerat si poate prezenta defect si necesita grefare)
  4. Leziune inchisa sau deschisa soldata cu fractura (un fragment osos de la nivelul insertiei tendonului extensor pe falanga distala ramane atasat de aceasta si este tractionat proximal). se imparte in A, B si C in functie de dimensiunea fragmentului fracturat si implicarea epifizei)

Tratament Tipul I

TIpul I = leziunea închisă a Aponevrozei Extensoare. Cea mai comună leziune închisă la nivelul aponevrozei extensoare apărută cel mai frecvent în urma accidentelor casnice sau a jocurilor cu mingea. 

Poate fi tratată cu succes, nonoperator, cu ajutorul imobilizării volare sau dorsale în Hiperextensie a AIFD timp de 6 saptamani urmată de 2 sapt noaptea (această metodă poate fi aplicată până la 6 luni de la leziune dar șansele de reușită scad d.p. cu timpul în care degetul a stat căzut în flexie, neimobilizat).

Tratament Tipul II si III

Tipul II si III sunt leziuni deschise AE superficiale/ mai profunde care necesită tratament chirurgical. Prelungire incizie pentru vizualizarea clara a capetelor tendinoase. 

  • Tip II = Tenorafie AE urmată de Tenodermodeza.  
  • Tip III = tip II +/- lambou local rotat/ avansat sau cross finger pentru acoperirea unui defect cutanat întins +/- grefă tendinoasă dacă există un defect tendinos > 0.7 mm. 
Mallet finger Police

Tratament Tipul IV

Tip IV = tipul III + fractură falangă distala intraarticulară +/- avulsia unui fragment din suprafața articulară ce asociază sau nu luxație AIFD, ce necesită tratament chirurgical și broșe Kirsner. Netratata leziunea vă afecta și AIFP urmată de Swan Neck Deformity.

Tratament Chirurgical: Inserția primei broșe Kirsner pentru fixare fragmentului avulsionat (se fixează AIFD în flexie și se inseră în F2 percutan prin capătul terminal al AE proximal de fragmentul avulsionat blocandu-i excursia). Se poziționează AIFD în poziție neutră prin tracțiune și extensie și se stabilizează/ fixează cu a II-a broșă Kirsner introdusă anterograd percutan centromedular dinspre distal (F3) spre proximal (F2).

Rx pentru Diagnostic Diferențial între tipul I, II, III și IV și pentru stabilirea dimensiunii fragmentului avulsionat cu încadrarea tipului IV în A, B sau C (dacă există avulsia dorsală a unui fragment > 50% din suprafața articulară a falangei distale vor fi avulsionate și ligamentele colaterale, din acest motiv asociază subluxația volară a acesteia).

 

Postoperator

Broșele Kirsner se extrag la 4 săptămâni și se aplică în continuare atela volară în hiperextensie încă 2 săptămâni urmată de 2 săptămâni noaptea

Firele se suprimă la 14 zile dacă există. Pansamentele se schimbă la 3 – 4 zile pe perioada menținerii broșelor Kirsner. 

Se începe FKT după 6 săptămâni.