Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Tenosinovita De Quervin

Ce este tenosinovita De Quervin si cum se diagnosticheaza?

Reprezinta un blocaj la nivelul primului compartiment al extensorilor  (Extensor Scurt Police si Abductor Lung Police) datorita inflamarii tecii tendinoase cel mai frecvent. 

Examen clinic: durere la baza degetului mare pe fata dorsala a mainii asociata frecvent cu edem a tesuturilor moi inconjuratoare.

  • Testul Finkelstein confirma patologia – pacientul deviaza mana ulnar si o mentine cateva secunde daca apare durere testul e pozitiv, daca nu apare (ceea ce este posibil pentru pacientiii cronici) pacientul este rugat sa aseze policele in palma si sa stranga pumul si in aceasta pozitie sa devieze mana ulnar.
  • Eichhoffs test – testul blocarii Scurtului Extensor de Police (are 2 parti: 1 – examinatorul opune rezistenta extensiei AMF a policelui si 2 – examinatorul opune rezistenta Abductiei policelui in palma, daca 1 doare > 2 testul a pozitiv).

Anatomie chirurgicală: la nivelul primului compartiment, in țesutul celular subcutanat trec 2 ramuri terminale senzitive a nervului radial, acestea trebuie protejate în timpul operației pentru a nu fi lezate sau elongate.

Ce este Sindromul Intersectiei?

Daca edemul este prezent mai proximal la nivelul antebratului, insotit de crepitatii poate fi suspicionat Sindromul Intersectiei (apare atunci cand tendoanele din compartimentul 1 intersectate cu cele din compartimentul 2 (Scut si Lung Extensor Radial de Carp), datorita frecarii isi ingroasa tecile sinoviale si inrautatesc alunecarea acestora unele peste altele.

 Tratamentul  este chirurgrgical: se excizeaza sinovia ingrosata.

Rx se pot face pentru excluderea unor patologii osoasae cum ar fi artrita/ fracturi de scafoid.

Tratament

Tratament chirurgical: interventia se practica cu anestezie Locala tip Wide Awake, o incizie de aprox 3 cm in “V” se proiecteaza desupra primului compartiment la nivelul stiloidei radiale. Se diseca, se identifica și se izolează cu elastice ramurile nervoase senzitive a nvervului radial. Retinaculul fibros ce cuprinde cele 2 tendoane si practic formeaza acest compartiment este expus, teaca este incizata pe suprafata sa dorsala, se identifica Extensor Scurt si Abductor Lung de Police si se deschide teaca acestora, Extensorul este localizat dorsal de Abductor. 

Dupa ce toate tecile sunt deschise pacientul este pus să facă abducția policelui pentru a observa dacă există subluxația tendoanelor (daca este prezenta se construieste un retinacul larg deasupra compartimentului pentru a se opune subluxatiei). Hemostaza, sutura, pansament si imobilizare daca a fost necesara reconstructia retinaculului.

Postoperator

Imobilizare 2 saptamani daca a fost nevoie de reconstructia retinaculului, daca nu doar se limiteaza miscarie timp de 7 zile, firele se suprima la 14 zile. Pana la 5 saptamani sunt interzise miscarile de forta cu mana operata si caratul greutatilor.