Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Encondromul

Ce este si cum poate fi diagnosticat?

Encondromul este o tumora osoasa benigna, are continut cartilaginos, cel mai frecvent este descoperita intamplator.

Clinic se verifică ambele mâini, durerea, inflamația, modificările de contur, se notează funcția motorie și senzitivă preoperatorie.

Localizare frecventă la nivelul metafizei, diafizei uneori și rar epifizei (dacă apare radiografic la nivelul epifizei probabil e Condrosarcom).

Diagnosticul se pune pe Rx. Dacă există istoric de durere asociată cu creștere rapidă, infiltrare țesuturi moi înconjurătoare și localizare neobișnuită se cere:

  • RMN (aspect cu margini multilobate și noduli mici numeroși, DD cu infecții oaoase și osteonecroză) și 
  • CT (aspect de calcificări în inel, DD condrosarcomul dacă există invazie în țesuturile moi).
  • Rx arată liză osoasă și un pattern ce poate include cercuri și semicercuri.
osteocondrom fractura
osteocondrom osteosinteza

Cum poate fi descoperit si cand se intervine chirurgical?

Poate fi descoperit în urma unei fracturi patologice caz în care există 2 abordari:

  • Se tratează fractura și se lasă să se vindece 3 săptămâni urmat de FKT pentru recuperarea mobilității articulare după care se intervine, chiuretează și plombează dacă mai este necesar deoarece în unele cazuri calulsul format solidarizează encondromul care vă fi mai dur decât înainte de fractura (doar dacă există o leziune unică și în acest caz se fac Rx seriate la 1 an pentru urmărirea tumorii benigne), leziunile multiple se operează pentru că se pot transforma malign.
  • Se chiuretează si se fixează fractura cu brose K apoi imobilizare si FKT dupa 3 săptămâni de la operație. 

Daca se descopera intamplator are urmatoarele indicații chirurgicale

  • durere
  • deformitate
  • slabiciune corticala.

Tratament chirurgical

Abord: incizia se proiectează desupra tumorii cu protecția PVN sau nervilor, se poate secționa banda sagitală pentru a facilita expunerea și abordul. Incizia la nivelul metacarpienelor III si IV pe fața dorsală (se evită incizia deasupra extensorului pentru a evita aderențele tendinoase postoperator), MC II si V la nivel dorsolateral, se retractă extensor pentru a expune osul, incizia falangelor la nivel dorsolateral între extensor și PVN cu protecția acestora.

Timpi Operatori: după incizia tegentului și disecție boantă se ridica un lambou periosteal pentru a facilita expunerea și acoperirea defectului ce urmează a fi creat. Se crează o fereastră corticală de 2/3 mm prin care se accesează tumora. Se chiuretează tumora care va avea aspect cartilagions (se trimite la EHP), se înlătură pe la nivelul ferestrei create, lavaj abundent și plombaj cu matrix osos demineralizat sau alți substituenți osoși, lamboul periosteal acoperă fereastra, reconstrucție bandă sagitala daca a fost secționată, sutură tegument

Postoperator

Postoperator: firele se suprimă la 14 zile, imobilizarea la 3 saptamani – 6 saptamani contraindicată ridicarea greutatilor > 5 kg si exercițiilor de fortă – Rx control la 6 sapramani și la un an pentru verificarea recurențelor.

Encondromul este o tumoră Benignă, dar daca prezintă manifestări invazive, apare suspiciune de Condrosarcom care este o tumoră Malignă ce necesită limite mari de siguranță la excizie, nu risca!