Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana
Cel mai frecvent sindrom de compresie nervoasă este sindromul de canal carpian, cu prevalenţă de 3% în populaţia generală şi 15% în mediul industrial datorită relaţiei de etiologie dintre compresia nervoasă şi profesiile care implică lucrul manual, mai sunt incluși aici dactilografii și jucătorii profesionali de jocuri pe pc.
Apare atunci când nervul Median este comprimat la nivelul încheieturii mâinii, mai exact în retinaculul flexorilor (sptiu inextensibil fibro-osos) de către ligamentul carpal transvers.
Anatomia Canalului Carpian. Podeaua și lateralele canalului sunt reprezentate de oasele carpului (osul cu cârlig, Piramidal și Pisiform pe bordul ulnar, Scafoid și Trapez pe bordul radial), ligamentul carpal transvers și retinaculul flexorilor că și acoperiș. Nervul Median este localizat dorsal de Flexoarele Superficiale de degete și Palmarul Lung și ulnar de Flexorul Radial de Carp, pe proiecția spațiului interdigital 3.
La ieșirea din canal se divide în Ram motor al eminenței tenare și ramuri senzitive proprii și comune degte. Ramul cutanat senzitiv al eminenței tenare se desprinde de pe bordul radial al nervului la 5 cm proximal de canal și penetrează fascia la 0.8 cm proximal de pliul palmar proximal apoi de divide și trece subcutanat superficial de retinacul.
Examenul clinic decelează: amorțeli în vârful degetelor inervate de nv Median. În stadiu avansat atrofie musculatură eminența tenară și ABDucția palmară a policelui slabă.
Investigatii imagistice:
Intervenția chirurgicală se realizează cu AL tip Wide Awake, incizia se proiectează la 6 mm ulnar de pliul eminenței tenare, palmar până la pliul palmar proximal și are 4 cm.
Se disecă grăsimea subcutanată, se evidențiază fibrele longitudinale a fasciei palmare care se incizează cu bisturilul, sub ele se află fibrele transverse a canalului carpian care se incizează cu bisturiul perpendicular pe acestea în zona vizibilă, distal și proximal de incizia cutanată canalul se deschide cu ajutorul unei foarfece boante până la fascia antebrațului.
Se verifică incizia completă prin tractarea vârfului foarfecei închis retrograd, aceasta trebuie să alunece fară impedimente și să bombeze ușor tegumentul. Sutura cu fire separate 4.0 și pansament bogat.
Primele 3 zile se panseaza cu fasa elastica, se tine mana in sus si se aplica gheata pe transa de sutura. Pansamentul se schimbă apoi la 3 – 4 zile până în ziua 14 -16 când se suprimă firele.
Din ziua 3 se permit mișcările ușoare active de flexie extensie a încheieturii dar până la 6 săptămâni nu sunt permise activitățile sportive și ridicatul greutăților cu mâna operată.