Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Proceduri de decompresie a Nervului Ulnar

De ce apare compresia nervului Ulnar?

Nervul Ulnar poate fi comprimat in mai multe locuri la nivelul mainii cele mai frecvent intalnite fiind in Canalul Guyon la nivelul incheieturii si in Canalul Cubital la nivelul cotului.

Diagnostic diferențial între compresia joasă (Canal Guyon) și compresia înalta (Canal Cubital) = prezența simptomatologiei pe fața dorsală a mâinii apare în compresia înalta.

Etiologie Canal Guyon (ARC) și Canal Cubital (cot):

  • fracturi vechi calusate
  • ganglioni la nivelul oaselor carpului
  • formațiuni tumorale
  • corzi Dupuytren
  • traumă repetitiva locală (tastatură, spălat la mână),
  • artrită reumatoida, DZ, alcoolism,
  • hipertrofia aponevrozei FUC (doar la canal cubital).

Cand se recomanda Decompresia Nervului Ulnar?

Indicații Chirurgicale

  • durere
  • amorțeli și furnicături la nivelul eminenței hipotenare, deget mic și 1/2 ulnară a inelarului, fața dorsală ulnară mână
  • priză slabăfără forță de strângere
  • dificultate de coordonare degete.

Cum se diagnosticheaza locul compresiei nervului Ulnar?

  • Semn Froment 

Paralizia m Adductor de Police și a primului muschi interosos dorsal al mâinii 

Se manifestă prin slăbiciune la priza policelui și îngreunarea învârtirii cheii (AIF rămâne flectată datorită compensării de către TFLP inervat de Median).

  • Semn Jeanne 

Paralizia m Adductor de Police și a primului Interosos dorsal 

Se manifestă prin slăbiciune la priza cheii, se urmărește flexia AIF descrisă anterior și hiperextensia AMF police.

  • Semn Wartenberg 

Paralizia celui de-al III lea Interosos palmar 

Se manifestă prin Abducția degetului V datorită acțiunii TE propriu dg V (inervat de Radial) necontracarata de muschii interosoși.

  • Deformare in Gheara  

Paralizia m. intrinseci (interososi) iar m. extrinseci (TF) nu sunt afectați (paralizii joase mai frecvent).

Mai poate apărea în leziunile innalte deoarece procesul de vindecare are loc din proximal spre distal și inițial își vă recapara TF funcția și apoi intrinsecii.

  • Semnul Tinel

Percuția la nivelul zonei presupuse a leziunii nervoase conferă durere în teritoriul cutanat. 

Dacă există conducere nervoasă și apar furnicături distal de percuție, semnul este considerat pozitiv pentru regenerare nervoasă.

Sindromul de Canal Guyon

Ce inseamna si cum se manifesta Sindromul de Canal Guyon?

Compresia nervului Ulnar la nivelul Canalului Guyon, acest canal este format intre doua oase (pisiform si hamat), si ligamentul care le conecteaza. Osul hamat are un mic carlig, care iese in evidenta pentru a oferi suport pentru mai multe ligamente din incheietura mainii. Cunoscut sub numele de carligul osului hamat, acest mic os se poate rupe, si poate apasa pe nervul ulnar in canalul lui Guyon. Dupa ce trece prin canal, nervul ulnar se ramifica pentru a furniza senzatie in degetul mic si jumatate din degetul inelar. Ramurile acestui nerv inerveaza motor, muschii mici din palma si muschiul care trage degetul mare spre palma (adductor policis).

Poate prezenta

  • doar funcția motorie pierdută (zona 2)
  • doar funcția senzitivă (zona 3)
  • amândouă (zona 1);

în funcție de locația compresiei: proximal de bifurcație Z1 sau distal de bifurcație Z2 motor/ Z3 senzitiv.

  • Testul Discriminarii între 2 puncte pentru a verifica paralizia ramului senzitiv superficial, se efectuează în tritoriul de distribuție a nervului ulnar.
  • Aspect de Gheara când există paralizia ramului profund motor ce inervează mușchii intrinseci ce apar hipotrofiati și nu pot compensa acțiunea flexorilor extrinseci (explicat anterior).

Cum se investigheaza si cand se intervine chirurgical?

Indicații Chirurgicale

  • durere
  • amorțeli și furnicături la nivelul eminenței hipotenare, deget mic și 1/2 ulnară a inelarului
  • priză slabă, fară forță de strângere
  • dificultate de coordonare degete.  

Teste Imagistice

  • Rx/ CT/ RMN pot evidenția ganglion, lipom, tumori cu celule gigante, chisturi sinoviale, fractura cârligului osului cu cârlig în Canalul Guyon sau orice formațiune înlocuitoare de spațiu;
  • EMG pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea exactă a locului compresiei: conducția motorie normală la nivelul antebrațului este > 48m/s, dacă rezultatul arată o scădere > 10m/s deasupra sau sub cot, sau dacă există scădere în amplitudine > 20% comparativ cu mâna neafectată se confirmă compresia nervoasă

Tratament Chirurgical:

Se efectuează cu anestezie locală tip wide awake Incizia se efectuează la 5 – 7 mm ulnar de pliul eminentei tenare și are o lungime de 4 – 5 cm. Se identifică nervul ulnar la nivelul 1/3 distală antebraț localizat radial de FUC și ulnar de artera ulnară. Disecția continuă distal în planul țesutului celular subcutanat pe traiectoria nervului cu vizualizarea și protejarea acestuia și a arterei ulnare.

Decompresia propriu-zisa are loc prin incizia ligamentului carpal volar și a mușchiului palmar lung.

Se identifică bifurcația nv ulnar în ram superficial senzitiv și ram profund motor (poate fi comprimat la nivelul m eminentei hipotenare care se secționează împreună cu fascia hipotenară pentru a degaja ramul când acesta trece în jurul cârligului osului cu cârlig). Hemostază, sutură, pansament bulky.

Postoperator: Din a II-a zi postoperator sunt recomandate mișcările active și pasive de flexie/ extensie a degetelor si ARC, pansamentul se schimbă la 2 – 3 zile, firele se suprimă la 14 – 16 zile.

Postoperator

Din a II-a zi postoperator sunt recomandate mișcările active și pasive de flexie/ extensie a degetelor si ARC, pansamentul se schimbă la 2 – 3 zile, firele se suprimă la 14 – 16 zile.

Sindrom de Canal Cubital​

Ce inseamna si cum se manifesta Sindromul de Canal Cubital?

Compresia nervului Ulnar la nivelul Canalului Cubital, acest canal este localizat la nivelul portiunii interne a oaselor cotului: epicondilul median si olecran.

Simptome

  • Amorțeli si lipsa puterii la nivelul eminenței hipotenare, în degetele 4 – 5 și implicit a mâinii, deoarece acestea sunt degetele de forță
  • Amorțeli pe fața dorsală a mâinii 
  • Subluxarea nervului peste epicondilul medial la fiecare flexie a cotului 
  • Priză slabă, fară fortă de strângere
  • Dificultate de coordonare degete.   

Cum se investigheaza?

Teste Imagistice

  • Rx A + P cot poate evidenția osificare/ calus vicios consolidat/ formațiune tumorală post traumatism/ fractură.
  • EMG pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea exactă a locului compresiei – conducția motorie normală la nivelul antebrațului > 48m/s, dacă rezultatul arată o scădere > 10m/s deasupra sau sub cot/ dacă există scădere > 20% comparativ cu mâna neafectată se confirmă compresia nervoasă.

Tratament chirurgical - Decompresia in situ

Intervenția chirurgicală se practică cu anestezie tip bloc axilar/ locală wide awake, brațul se aseaza pe masa de chirurgia mâinii în supinație cu cotul la 90°. Se poate efectua în 2 moduri în funcție de patologie:

Decompresia in situ este recomandată pentru pacienții cu neuropatie ulnară la nivelul cotului FARĂ subluxația nervului ulnar la nivelul epicondilului medial în timpul flexiei.

Incizie ~ 8 cm curbă între olecran și epicondilul median poziționată mai posterior pentru a evita lezarea nervului cutanat antebrahial medial care trece la acel nivel. Disecție boantă în țesutul celular subcutanat cu identificarea și incizia Ligamentului Arcuat a lui Osborne (între olecran și epicondilul median) și toate benzile compresibile de la nivelul sau (după această manevră nervul Ulnar poate fi palpat posterior de epicondilul median). 

Se urmărește traiectul nervului distal și se incizează aponevroza dintre cele 2 capete ale FUC (arcada FUC) pentru a elibera nervul și distal de cot. Se urmărește traiectul nervului proximal și se incizează septul intermuscular medial și Arcada lui Struthers care se afla la cca 8 cm de cot (posterior de septul intermuscular medial există un plex venos ce necesită explorare, disecție boantă și hemostază riguroasă). 

După ce este eliberat nervul din toate cele 3 zone de compresie se produc mișcări pasive de flexie extensie cot pentru a verifica dacă nervul se subluxează peste epicondilul median (dacă se subluxează se practică transpoziție nervoasă). Hemostază, Sutură, Pansament, Imobilizare cot.

Postoperator: la 2 zile se schimbă pansamentul și se încep mișcările pasive și active de flexie – extensie, atela se menține 7 zile, firele se suprimă la 14 – 16 zile, la 6 săptămâni postoperator se pot relua activitățile sportive moderat treptat.

Tratament chirurgical - Transpozitia nervoasa

Transpoziția subcutanată/ intramusculară (dacă nu există suficient țesut adipos la nivelul feței mediale a antebrațului, mușchiul Pătrat Pronator conferă un pat adecvat) sunt recomandate pentru pacienții cu subluxația nervului peste epicondilul medial.

  • Transpozitia subcutanata: Incizie, disecție și abord drscrise anterior. Proximal de cot se disecă și se ridica nervul Ulnar împreună cu vasele de sânge. Distal se protejează ramul motor al FUC și FPDg (disecție atententa pentru degajarea primului ram al FUC deoarece fară el nu poate fi transpozitionat nv). Atenție la noul pat al nervului, transpoziția nu trebuie să creeze compresie nervoasa. Ridicarea lamboului adipos pediculat: se ridică pielea împreună cu țesutul celular subcutanat anterioare nervului pentru a crea un buzunar pentru noua localizare a acestuia, proiectarea unei fășii de fascie pentru a menține nervul în noua sa poziție: se incizează și se ridică un lambou din fascia Muschiului Patrat Pronator cu dimensiuni de aprox 5/3 cm (suficient cât să sprijine nervul că să nu mai alunece posterior peste epicondilul medial). Fascia elevată se suturează la lamboul cutanat (noul buzunar trebuie să fie stabil, suficient de larg și să conțină grăsime suficientă cât să nu se formeze aderențe între buzunar și nerv). Hemostază, Sutură, Pansament.
  • Transpoziția intramsuculara: Incizie, disecție și abord drscrise anterior. Incizia ligamentului Arcuat a lui Osborne, Disecția și Transpoziția nervului descrise anterior. Plastie in Z a fasciei mușchiului Pătrat Pronator: identificarea originii mușchiului cu practicarea unei incizii în Z a fasciei acestuia de unde trebuie să rezulte un lambou de 5 cm lungime, fascia este ridicată și se practică o incizie transversală intramusculară cu bisturiul și disecția septurilor fibroase din mușchi de la nivelul inciziei pentru a realiza un pat pentru nerv necompresibil. Lamboul fascial este închis larg peste nerv (cu 3.0 resorbabil) fară să îl comprime. Hemostază, Sutură, Pansament.

Postoperator: imobilizare cot la 70° pentru 2 săptămâni după care se înlătură firele și atela și se reiau treptat mișcările +/- FKT.

Despre patologia compresivă a nervului Ulnar: Canal Guyon si Canal Cubital

 – De ce apare?

– Cum se manifesta?

– Cum se tratează?

– Detalii esențiale care fac diferența dintre o intervenție efectuată la timp și una amânată și efectuată prea tarziu.