Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Augmentarea mamara cu implant de silicon

Augmentarea mamară cu implanturi reprezintă o procedură chirurgicală ce utilizează proteze mamare pentru a mări sânii sau a le reda volumul pierdut

Mărirea sânilor nu corectează sănii foarte căzuți (ptozati). Dacă vă doriți că sânii să arate mai plini și să fie mai ridicați, este necesară o operaţie de lifting efectuată împreună cu implantul mamar. Liftingul mamar poate fi realizat în același timp cu operația de augmentare sau se poate realiza printr-o intervenție separată.

Alegerea implantului este foarte importanta deoarece un implant disproportionat ca dimensiune cu toracele pacientei nu numai ca va arata nenatural dar creste foarte mult riscul complicatiilor postoperatorii. Respectati rezultatele date de masuratorile preoperatorii deoarece reprezinta cea mai buna varianta pentru dumneavoastra!

MĂRIREA SÂNILOR POATE FI O OPȚIUNE DACĂ:

  • Sunteți sănătoasă adică nu aveți patologii mamare sau alte boli asociate
  • Aveți așteptări realiste
  • Sânii sunt complet dezvoltați
  • Aveți sânii prea mici
  • Sunteți nemulțumită de forma sau volumul sânilor după naștere
  • Scădere în greutate sau îmbătrânire
  • Asimetrii mamare.

ETAPELE PROCEDURII DE MĂRIRE A SÂNILOR:

Intervenția se realizează cu anestezie generală. Inciziile sunt efectuate în viitorul pliu submamar cât mai puțîn expuse pentru a minimaliza vizibilitatea cicatricelor rezultate în urma intervenției.

Implanturile sunt preumplute cu un gel elastic, acesta da o senzație și un aspect mult mai apropiate de țesutul natural al sânului. După efectuarea inciziei, implantul este inserat într-un buzunar creat: sub muşchiul pectoral (submuscular) direct sub țesutul mamar (în spatele glandei mamare), în mușchiul pectoral (dual plane). Metoda aleasă diferă în funcție de tipul implantului, mărimea lui, forma și dimensiunea toracelui pacientei, acest aspect cât și dimensiunea implantului vor fi calculate la consultație.

După inserarea implantului se suturează toate straturile în ordinea deschiderii acestora și la final o sutură intradermică la piele. Rezultatul augmentării mamare (creșterea sânilor) se vede imediat. În timp, tumefierea postoperatorie vă scădea, iar cicatricele vor deveni mai estompate.

RECUPERAREA:

Desi există mai mulți factori care influențează recuperarea dvs, veți avea nevoie de un interval de 24-48 ore pentru a vă reveni după operație și o perioadă de câteva zile de reducere a activității uzuale. Este posibil că durerile și tumefierea postoperatorie să dureze câteva săptămâni. Efortul fizic și activitatea normală pot fi reluate treptat în funcție de evoluție și recomandări. Este important ca inciziile chirurgicale să nu fie supuse traumatismelor locale, frecării sau mișcării în timpul perioadei de recuperare. Bustiera trebuie purtată minim 3 luni de la operație, recomandat ar fi în primul an măcar noaptea.

RISCURILE ȘI COMPLICAȚIILE OPERAȚIEI DE MĂRIRE A SÂNILOR:

  • Cicatrizare vicioasă
  • Sângerare (hematoame)
  • Infecție
  • Modificări de sensibilitate ale mamelonului sau sânilor care pot fi temporare sau permanente
  • Contractura capsulară, care reprezintă formarea unui țesut cicatricial ferm, dur, în jurul implantului
  • Cudarea (plierea/ plicaturarea) pielii deasupra implantului
  • Neregularități ale conturului pielii
  • Seromul (acumularea de lichide)
  • Tromboze (cheaguri de sânge)
  • Tromboza venoasă profundă
  • Complicații cardiace și pulmonare
  • Necesitatea unor intervenții secundare

Important: sarcina, scăderea greutății sau menopauza pot influenta aspectul sânilor cu implant pe parcursul vieții.

POT SĂ ALĂPTEZ DUPĂ OPERAȚIA DE IMPLANTURI CU SILICON?

În mod normal implanturile de silicon nu împiedică în niciun mod alăptarea. Prin urmare alt mit care trebuie dezmințit. O temere des întâlnită în rândul viitoarelor mame care au apelat la o astfel de operație este aceea a unei posibile scurgeri de silicon în lapte și, astfel, a unei presupuse toxicități. Nici soluțiile saline, nici siliciul din protezele mamare nu se poate scurge și contamina laptele.

SE POATE ZBURA CU AVIONUL IMEDIAT DUPĂ EFECTUAREA OPERAȚIEI DE IMPLANTURI CU SILICON?

Sigur că puteți zbura chiar după prima săptămână. Este un mit dat de experiența unei persoane ale carei probleme nu se datorau asocierii zborului cu operația de implant. Prin urmare nu există niciun pericol.

OPERAŢIILE DE IMPLANT MAMAR SE POT FACE CU LASER?

Trebuie să știți că orice operație de implant se face cu bisturiul, nu există intervenţii chirurgicale de mărire a sânilor cu implanturi fară a face incizii și fară cicatrici.

MAI POT FACE SPORT ÎN URMA INTERVENȚIEI?

Sigur că da! Puteți relua activitatea sportivă, progresiv, în aproximativ două luni de la intervenție. Puteți începe cu exerciții ușoare de întreținere. Atenție mare însă, 2-3 luni după intervenție este interzisa ridicarea greutăților mai mari de 3,5 kg sau orice activitate de acest gen care implica mușchiul pectoral și extensia maximă a brațelor. După această perioadă vă puteți relua obiceiurile sportive fară probleme.

AM VOIE SĂ MĂ EXPUN LA SOARE DUPĂ OPERAȚIE DE AUGMENTARE MAMARĂ?

Recomand pacientelor să nu se expună la soare în prima lună de la intervenție. Apoi puteți face plaja, cu expunere moderată, dar în niciun caz la solar. Cicatricile trebuie protejate și acoperite 12 luni întrucât, în caz contrar, se vor colora diferit și vor fi mult mai vizibile.

Mastopexia

Forma și fermitatea sânilor pot fi afectate în timp de numeroși factori: scăderea elasticității pielii, sarcina, fluctuațiile în greutate, dietele sau alăptatul. La acestea se adaugă și procesul de îmbătrânire, care schimbă structural sânii – țesutul mamar pierde din volum.

Mastopexia este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia se va ridica și  reda fermitatea sânilor, va realiza redistribuția țesuturilor și excizia excesului tegumentar, fără a modifica volumul sânilor.

Areola mamară suferă și ea modificări de-a lungul vieții unei femei, schimbandu-și forma odată cu trecerea timpului. În cadrul acestei operații, dacă pacienta își dorește acest lucru, chirurgul poate reduce și dimensiunea areolei sau poate repoziționa areola și mamelonul.

Mastopexia poate fi de două feluri:

  • Mastopexie bilaterală – intervenția la ambii sâni
  • Mastopexie unilaterală – intervenția la un singur sân, în cazul unor asimetrii

Atenție! Mastopexia este o intervenție de lifting al sânilor. Dacă nu este realizată cu ajutorul unui implant mamar, acest tip de operație NU vă poate oferi sâni mai mari.

PTOZA MAMARĂ – SÂNI LASAȚI

Ptoza mamară, adică sânii lăsăți, se manifestă când învelișul tegumentar al sânilor este mai mare decât volumul glandei mamare. Fenomenul apare când scade elasticitatea pielii și sistemul de ligamente suspensoare a glandei mamare nu mai funcționează corespunzător.

Există trei grade de ptoza mamară, în funcție de poziția areolei în comparație cu pliul inframamar și stern:

  • Ptoză mamară minoră – areola este poziționată chiar la nivelul pliului inframamar;
  • Ptoză moderată – areola a coborât cu aproximativ 1-2 centimetri sub nivelul pliului inframamar;
  • Ptoză severă – areola a coborât deja cu 2-3 centimetri sub pliul inframamar și s-a rotit spre baza sânului.

Ridicarea sânilor se poate realiza și fără implanturi mamare, fiind însă necesar suficient țesut glandular pentru a putea fi realizată acest tip de intervenție chirurgicală. De asemenea, și sânii mari pot fi remodelați prin lifting, fără ca aceștia că fie reduși în volum dar datorită forței gravitaționale rezultatele nu vor fi durabile, aceștia se vor lăsă din nou în timp.

CONDIȚII PENTRU A SOLICITA O OPERAȚIE DE MASTOPEXIE?

  • Trebuie să ai minimum 18 ani;
  • Trebuie să ai o stare de sănătate bună;
  • Trebuie să ai un istoric medical corespunzător al structurii țesutului mamar glandular;
  • Să ai o greutate stabilă;
  • Pacienta nu are în plan, cel puțîn în viitorul apropiat, o sarcină;
  • Pacienta nu este însărcinată;
  • Pacienta nu alăptează;
  • Pacienta are așteptări realiste.

Dacă decizi să apelezi la o intervenție de lifting al sânilor, medicul pe care îl alegi trebuie să fie informat cu privire la biopsii ale sânului anterioare.

MASTOPEXIE: TIPURI DE OPERAȚII

Există mai multe tipuri de operație de mastopexie, clasificate în funcție de gradul de ptoză al sânilor. Toate implică incizii mai mici sau mai mari prin care este eliminată pielea în exces:

  • Mastopexie periareolară – indicată când sânii sunt doar puțîn lăsăți. Sânii sunt ridicați cu maxim 2 centimetri, printr-o incizie doar în jurul areolei
  • Mastopexie cu cicatrice verticală (lollipop) – cel mai frecvent utilizată, indicată în majoritatea cazurilor de ptoză medie sau severă. Cicatricea se face în jurul areolei și continuă pe verticală până aproape la baza sânului, astfel încât vă avea aspect de acadea. Dacă glanda mamară nu are suficient volum, se va introduce și un implant din silicon;
  • Mastopexia cu cicatrice în ancoră – se vă efectua o incizie în jurul areolei, una verticală până la baza sânului și una orizontală, chiar în șanțul inframamar. Poate fi asociată și cu introducerea de implant;
  • Mastopexia asociată cu augmentare – intervenție chirurgicală complexă care necesită atât corecția ptozei mamare cât și redarea unui contur bine definit al sânului, este de preferat că această intervenție să fie realizată în același timp operator dar există și cazuri în care se realizează două inteventii chirurgicale seriate la distanță de câteva luni, aceasta necesitând o colaborare strânsă între chirurg și pacientă. În cadrul consultului inițial chirurgul îți vă explica riscurile unei astfel de intervenții, cum decurge perioada de recuperare și care ar trebui să fie așteptările tale. 

MASTOPEXIE: OPERAȚIA

Mastopexia presupune remodelarea glandei mamare și ancorarea acesteia cu fire de peretele toracic, pentru a nu se lăsă din nou, în timp. Prin acest procedeu, vom umple polul superior al sânului. Acest pas este foarte important, deoarece remodelarea glandei este cea care permite obținerea unor sâni mai tari, ridicați și mai plini. În cadrul operației, sânii pot fi și simetrizați, cu obținerea unor areole egale, dacă este cazul. În această fază a operației este introdus și implantul, dacă este cazul.

RECUPERARE POSTOPERATORIE:

  • Echimozele durează aproximativ 10-14 zile de la operația de mastopexie;
  • Pacienta nu trebuie să doarmă pe burtă;
  • Băile trebuie evitate, se pot efectua dușuri, dar abia la 3-4 zile după operație;
  • Firele se suprimă după 14-16 zile;
  • Pacienta trebuie să poarte o bustieră timp de minimum 3 luni de zile, zi și noapte. Unii medicii recomandă chiar 6 luni;
  • Pacienta nu trebuie să poarte sutien cu sârmă în primele 3 luni de la operație;
  • Reluarea activităților zilnice se face treptat, la 7 zile de la operația de mastopexie;
  • Fumatul trebuie evitat timp de cel puțîn câteva săptămâni de la intervenția chirurgicală. În caz contrar, sângele nu se vă oxigena la nivel optim, iar procesul de vindecare vă fi încetinit;
  • Edemul se poate menține o lună sau chiar mai mult. Abia după această perioadă se poate evalua rezultatul final;
  • Se poate simți o ușoară amorțeală la nivelul mamelonului, care ar trebui să dispară după aproximativ 6 săptămâni de la operație. Doar în cazuri rare amorțeala este permanentă;
  • Pacienta poate experimenta senzații de furnicătură sau mici arsuri la nivelul sânului. Aceste fenomene, normale, sunt provocate de regenerarea nervilor;
  • Pacienta nu trebuie să ridice greutăți deasupra capului în primele 3-4 săptămâni de la operație și trebuie să evite în general ridicarea unor greutăți mari timp de 4-6 săptămâni de la intervenția chirurgicală;
  • În primele 2-3 luni, cicatricile vor fi roșii, tari și vizibile. După această perioadă se vor decolora, devenind albe și moi. Acestea nu dispar însă niciodată, însă aspectul lor poate fi îmbunătățit cu ajutorul diverselor creme sau folii de silicon.
  • Se recomandă pacienților să evite expunerea la soare în primele 9 luni de la operația de mastopexie;
  • Este normală o senzație de prurit (mâncărime) la nivelul inciziilor. Aceasta se poate trata cu diverse creme sau prin medicație, la recomandarea chirurgului.

MASTOPEXIA ȘI SARCINA

Recomandarea medicilor este că operația de mastopexie să fie realizată numai dacă pacienta nu plănuiește să mai aibă copii, cel puțîn în viitorul apropiat. Asta pentru că efectul operației se vă pierde cel mai probabil odată cu o nouă sarcină și o nouă perioadă de alăptare. Este recomandat să discuți cu mediul tău despre acest risc, dacă îți dorești o astfel de operație.

COMPLICAȚII

  • Cicatrici cheloide
  • Infecţii
  • Contractura capsulară: dacă optaţi pentru un implant mamar cu lifting, există posibilitatea de a avea complicaţii în plus faţă de o procedură standard de mastopexie.
  • Contractura capsulară apare atunci când există cicatrice şi ţesut întărit în jurul implantului, care se vă simţi nenatural la palpare şi vă cauza disconfort, necesită scoaterea implantelor şi inserarea altora noi. Amplasarea implantului sub muşchiul pectoral reduce riscul de contractură capsulară.
  • Senzaţie de amorţire în zona mamelonului
  • Deplasarea implantelor
  • Hematoame.