Ridurile de incruntare:
Ridurile care se formează între sprâncene pot fi verticale sau orizontale, ele sunt cele mai vizibile și pot să rămână pronunțate după o vârstă chiar și atunci când fața este relaxată dând un aspect “supărat” persoanei în cauză.
Sunt printre cele mai persistente și evidente riduri deoarece se formează la intersecția a 3 mușchi puternici ai feței:
- Mușchiul Procerus = mușchi puternic care are efectul de a trage în jos sprâncenele și se află localizat între acestea la baza nasului, el produce riduri verticale.
- Mușchiul Corrugator Supercilii = se întind de-a lungul sprâncenelor de o parte și de alta a frunții, are rolul de a trage sprâncenele spre linia mediană a feței, produce riduri verticale.
- Mușchiul Depresor Supercilii = de o parte și de alta a mușchiului Procerus, pot fi considerați că fac parte din el având același efect.
Ridurile fruntii:
Ridurile frunții se localizează dintr-o parte în alta a acesteia, orizontal, pot să includă toată fruntea sau doar anumite parți ale acesteia, frecvent părțile laterale sunt izolate.
Cu vârstă sprâncenele devin mai ptozate, involuntar Mușchiul Frontalis încearcă să compenseze această ptoză stând mai mult contractat pentru a menține sprâncenele ridicate, astfel formandu-se ridurile frunții.
- Mușchiul Frontalis = un mușchi mare care acoperă toată fruntea, este împărțit în 2 corpuri care se întâlnesc pe linia mediană și are rolul de a ridica sprâncenele astfel cauzând ridurile orizontale ale frunții.
Ridurile de expresie din unghiul extern al ochiului:
“Laba de gâscă” sunt ridurile în formă de evantai care radiază dinspre unghiul extern al ochiului, sunt accentuate în timpul zâmbetului sau a râsului.
- Orbicularis Oculi muscle = mușchiul în formă de inel ce înconjoară ochiul, contracția sa trage marginile spre centru accentuând laba de gâscă. Injectarea se face subcutanat sub forma de papule la aproximativ 1 cm lățime de unghiul extern al ochiului.