Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana

Enhanced You

by Dr. Lungoci Roxana

Chistul sinovial al articulatiei radiocarpiene

De ce apare si cum il diagnosticam?

Apare la nivelul incheieturiii mainii atunci cand exista o slabiciune a ligamentelor articulare sau a retinacululi. Se manifesta ca o formatiune tumorala subcutanata dura ce scade in volum la presiune

Clinic conținut mucos transparent alcătuit din lichid sinovial cel mai frecvent și comunicare printr-un pedicul cu o capsula articulară/ tendon/ teacă tendinoasă.

Investigații imagistice: 

  • RMN dacă există dubii în legătură cu diagnosticul/ se suspicioneaza tumoră malignă, 
  • Rx în caz de recidivă pentru a identifică eventuale osteofite care contribuie la recidivă.
Chist sinovial ARC
chist sinovial

Unde apare?

Localizare frecventă la nivelul ligamentului scafolunat sau articulației radiocarpiene, dar pot fi localizate la nivelul oricarei articulatii ce contine lichid sinovial:

  • Dacă sunt localizate profund pot fi evidențiate prin flexia/ extensia incheieturii.
  • Pot fi aderente la artera Radiala (Test Allen pentru a ne asigura ca circulatia mainii ramane patenta in cazul unei injurii arteriale).

Care este tratamentul si cand este indicat sa il aplicam?

Indicații chirurgicale durere, diformitate, ulcerație tegumente, suspiciune de malignitate.

Anatomie chirurgicală: majoritatea chisturilor sunt conectate printr-un pedicul cu capsula articulară, chisturile DORSALE (60-70%) provin de la nivelul lig Scafolunat sau a unui TExtensor / chisturile VOLARE (20%) provin de la nivelul articulației Radiocarpiene/ Scafotrapezoida/ Pisopiramidala.

Interventia chirurgicala: Se marchează chistul și incizia longitudinală la nivel volar/ transversală la nivel dorsal cu marker semipermanent, se înfiltrează anestezic, se incizează tegumentul (atenție la ram cutanat al medianului dacă e abord volar), incizie fascie antebraț cu identificare chist și artera Radială și disecția acesteia de chist (dacă chistul este aderent de artera se incizează și se excizează complet chistul cu excepția petecului aderent pentru a nu leza artera). Se urmărește pediculul până la nivelul capsulei, aceasta e deschisă proximal și distal de pedicul. Pediculul si chistul sunt excizate iar defectul capsular e lăsat deschis pentru a preveni recurența si anchiloza articulară. Hemostază, sutură tegument cu fir 4.0 neresorbabil.

Postoperator

Articulația se imobilizează pe atelă la 30° extensie/ flexie timp de o saptamană pentru a premite capsulei sa se vindece, se scoate imobilizarea și se încep mișcărie active și pasive ale mâinii.

Din păcate in literatura de specialitate este descrisă recurență de 2-10%.

Nu aștepta sa prindă dimensiuni mari, să exercite efect de masa asupra arterei/ nervului, programează o consultație si scapă de complicații.