Chirurgie Plastică | Chirurgia Mâinii | Chirurgie Estetică | Injectologie | Dr. Lungoci Roxana
Cea mai frecventă tumoră benignă a ţesutului subcutanat, întâlnita la 2,1% din populație. Lipomul este format din celule adipoase şi are mărime variabilă, este situat in ţesutul celular subcutanat/ adipos și se localizează frecvent la nivelul trunchiului sau gâtului, dar poate apărea oriunde la nivelul corpului.
De ce apar lipoamele? Majoritatea cazurilor sunt transmise genetic dar pot aparea si de novo dupa traumatisme. Nu în ultimul rând, lipoamele se poat asocia cu dislipidemie (metabolismul grăsimilor – trigliceride, colesterol), cu rezistenţa la insulină și cu DZ tip 2.
Caracteristici: Lipomul de obicei este mic 1/ 2 – 3 cm (dar pot fi şi cazuri > 10 cm), nedureros, se simte la palparea tegumentului. Este mobil, are o consistenţă moale și rămâne mult timp de aceeaşi mărime/ creşte foarte lent. Tegumentul care îl acoperă este normal şi nu aderă la tumoră.
Lipomul poate sa apara sub mai multe forme clinice, cele mai importante sunt:
Diagnosticul diferenţial se face cu:
Tratamentul cel mai sigur este cel chirurgical – excizie chirurgicală cu îndepărtarea lipomului şi sutură + trimiterea piesei la EHP, mai ales atunci când lipomul devine dureros, creşte în dimensiuni, devine neplăcut estetic sau deranjează. Lipomul se poate elimina si prin alte metode: lipoaspiraţie – extragerea depozitelor de grăsime cu ajutorul unor canule speciale, prin mici incizii care nu lasă cicatrici vizibile; lipoliză – injectarea la nivelul lipomului a unor substanţe lipolitice care duc la dizolvarea adipocitelor în câteva saptămâni, dar acesta nu este eficient pentru lipoame mai mari de 1 cm.